Otkriven fosil ribe star 150 miliona godina

Naučnici su pronašli fosilne ostatke najstarije vrste ribe, slične današnjim piranama, koja se hranila mesom drugih riba.

Ostaci ribe pronađeni su na nalazištu u južnoj Njemačkoj. Ta riba živjela je prije 150 miliona godina i imala zube karakteristične za današnje pirane, piše BBC, prenosi index.hr.

“Na istome lokalitetu, pronašli smo druge vrste riba kojima nedostaju djelovi na perajima”, kazao je David Belvud sa James Cook University.

“Iznenadila nas je činjenica da je ta vrsta ribe imala zube poput današnje pirane. Ona, inače, pripada grupi riba Pycnodontidae koja je poznata po jakoj čeljusti i zubima, ali je iznenađujuće da je postojala još u vrijeme Jure. Za nju je bilo uobičajeno da se hrani bezkičmenjacima i da pojede cijeli plijen”, objasnila je vođa istraživanja Martina Kölbl-Ebert, iz Jura-Museuma u Eizštatu.

Objavio/la na 16:42. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-