Zima na Balkanu će biti topla

Balkan će imati toplu zimu, za razliku od ostatka Evrope, Španije, Porugala i Italije, navodi Severe Weather Europe.

U predviđanjima za ovu zimu, navodi se da će dominirati snažni vjetrovi i vlažno vrijeme, ali ne i sa snijegom. Sjeverni djelovi Evrope suočavaće se sa olujnim vjetrovima, poplavama i drugim problemima koje nevrijeme donosi. Isti rizik imaju i sjeverozapadni djelovi Evrope, od Španije do Francuske.

Ipak, temperature će biti iznad prosječnih. Oluje koje dolaze s Atlantika s toplim vazduhom, prema prognozi meteorologa, spriječiće prodor hladnog sibirskog zraka. Očekuje se dosta kiša, ali ne i snijega, dok će januar i februar biti većinom bez padavina, prenosi klix.ba.

Za Balkan se predviđa da će temperature biti više od prosječnih za zimski period te da će biti vrlo malo snijega. To će uzrokovati veliki problem zimskoj sezoni na planinama. Na Alpima će, kažu meteorolozi, biti snijega.

U Poljskoj, Austriji i Češkoj se očekuju veće količine snijega u nekoliko navrata tokom januara i februara.

Kada je riječ o bližim prognozama vremena, nakon dužeg neobično toplog perioda u većem dijelu Evrope doći će do velike promjene već u sledećoj sedmici, koju će izazvati hladni talas s Arktika.

Prema navodima Severe Weather Europe, hladni talas stići će preko Skandinavije, a odatle će krenuti prema jugu i istočno-centralnoj Evropi, dok se očekuje da će na Balkan stići 25. oktobra. Temperature će biti dosta niže, a krajem te sedmice može se očekivati i snijeg u nižim predjelima.

Objavio/la na 18:53. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-