Bošnjačka udruženja traže uklanjanje Njegoša i Kiša

Više bošnjačkih udruženja je uputilo apel ministarstvima prosvjete i kulture Crne Gore da “u skladu sa svojim zakonskim ovlastima i dužnostima pokrenu postupke zabrane i uklanjanja iz svojih školskih programa dvije knjige ‘Gorski vijenac’ Petra Prvog Petrovića Njegoša i ‘Peščanik’ Danila Kiša. Isti zahtjev je poslat i ministarstvima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Apel je u cjelosti objavljen na internet sajtu Bosnjaci.net.

Inicijativa je obrazložena ocjenom da je “sadržaj navedenih knjiga godinama bio naučno-književna osnova za konstruisanje nacionalističkih i drugih anticivilizacijskih i dehumanizirajućih odnosa, posebno prema islamu i muslimanima”.

“Posebno ističemo da je anticivilizacijska poruka navedenih knjiga doprinijela da država Bosna i Hercegovina postane mjesto koje je na najdrastičniji način bilo izloženo rušiteljskim nagonima dvaju ključnih nacionalističkih ideologija 20. vijeka, odnosno velikosrpske i velikocrnogorske ideologije, koje su bile projicirane kroz agresiju protiv BiH, kada je počinjen genocid nad Bošnjacima”, piše u obrazloženju.

Njegoša i Kiša autori inicijative upoređuju sa Hitlerom i protiv su toga da bilo koja nagrada nosi njihovo ime.

U slučaju da se zahtjevu ne izađe u susret, najavljeno je obraćanje relevantnim međunarodnim adresama.

Apel su uputila udružanje “Pravda” iz BiH, KSPD “Sandžak” iz Slovenije, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada.

Apel je, kako se navodi, upućen Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU), KZB Preporod, Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Bošnjačkom nacionalnom savjetu u CG i Bošnjačkom nacionalnom vijeću u Srbiji, Matici bošnjačkoj i Bošnjačkoj kulturnoj zajednici (BKZ), ali se ne zna kakav je njihov stav u vezi sa apelom.

Objavio/la na 09:12. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-