Seksualno uznemiravanje rasprostranjeno u evropskim parlamentima

Seksizam, zlostavljanje i nasilje nad ženama su rasprostranjeni u parlamentima širom Evrope, pokazala je nova studija Interparlamentarne unije (IPU) i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PACE). Istraživanje objavljeno 16. oktobra pokazalo je da je 85% poslanica doživjelo psihološko nasilje u parlamentu, kao i da je veća vjerovatnoća da poslanice mlađe od 40 godina budu meta uznemiravanja, prenosi euractiv.rs.

Žensko osoblje u parlamentu trpi više seksualnog nasilja nego poslanice, navodi se u istraživanju i dodaje da većina parlamenata u Evropi nema mehanizme koji bi omogićili ženama da govore o problemima uznemiravanja i zlostavljanja.

Istraživanje IPU i PACE je urađeno na osnovu razgovora sa 123 žene iz 45 evropskih zemalja.

Od intervjuisanih žena, 47% je reklo da je dobilo prijetnje smrću, silovanjem ili batinama, 68% da su bile mete seksističkih komentara u vezi sa svojim izgledom i stereotipima, dok je 25% pretrpjelo seksualno nasilje.

Od 81 poslanice s kojima je razgovarano, 25% je reklo da je na poslu trpjelo neki oblik seksualnog nasilja, dok je od 42 žene koje rade u parlamentima 40,5% reklo da su bile mete seksualnog nasilja, što pokazuje da ulogu ima i odnos moći.

Predsjedavajuća PACE Lilijan Mori Paskje je rekla da studija ukazuje na tužnu realnost.

U studiji se navodi da su u 69% slučajeva počinioci bili poslanici muškarci.

Jedna od žena s kojom je razgovarano je ispričala šta se dogodilo njenoj koleginici koja je radila kao asistentkinja poslanika.

“Na poslovnom putu je pokušao da je natjera da uđe u njegovu sobu. Slao joj je poruke sa seksualnom konotacijom i prijetio da će biti otpuštena ako se ne povinuje. Ona ga je prijavila. Ipak, ona je morala da da ostavku, dok je on i dalje poslanik”, rekla je Paskje, prenosi euractiv.rs.

Objavio/la na 09:40. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-