Polovina svjetskog stanovništva žive sa manje od 5,50 dolara dnevno

by | okt 17, 2018 | Novosti | 0 comments

Uprkos napretku u smanjenju ekstremnog siromaštva, skoro polovina svjetskog stanovništva živa sa manje od 5,50 dolara dnevno. Tendencija rasta siromašnih se nastavlja u bogatim svjetskim ekonomija, objavila je Svjetska banka, prenosi Fena.

U polugodišnjem izvještaju banka je objavila širu analizu siromaštva kako bi pokazala zaostajanje nekih država, iako je dio onih koji žive u ekstremnom siromaštvu, zarađujući manje od 1,90 dolara dnevno, nastavio da opada u poslednjim godinama.

Na osnovu proširenih kriterijuma siromaštva, u izvještaju je ustanovljeno da je broj siromašnih širom svijeta još „neprihvatljivo visok“, dok se plodovi ekonomskog rasta „neravnomjerno dijele“.

Iako je globalni ekonomski rast u poslednjim godinama usporen, ukupan broj ljudi koji žive u siromaštvu opao je za više od 68 miliona između 2013 i 2015. godine, što je brojka ravna stanovništvu Ujedinjenog Kraljevstva ili Tajlanda.

Uprkos poboljšanjima, u izvještaju se navodi da trenutni trendovi pokazuju da bi cilj Svjetske banke na smanjenju globalnog siromaštva na manje od tri posto svjetskog stanovništva mogao biti nedostižan.

0 Comments

Submit a Comment