Polovina svjetskog stanovništva žive sa manje od 5,50 dolara dnevno

Uprkos napretku u smanjenju ekstremnog siromaštva, skoro polovina svjetskog stanovništva živa sa manje od 5,50 dolara dnevno. Tendencija rasta siromašnih se nastavlja u bogatim svjetskim ekonomija, objavila je Svjetska banka, prenosi Fena.

U polugodišnjem izvještaju banka je objavila širu analizu siromaštva kako bi pokazala zaostajanje nekih država, iako je dio onih koji žive u ekstremnom siromaštvu, zarađujući manje od 1,90 dolara dnevno, nastavio da opada u poslednjim godinama.

Na osnovu proširenih kriterijuma siromaštva, u izvještaju je ustanovljeno da je broj siromašnih širom svijeta još „neprihvatljivo visok“, dok se plodovi ekonomskog rasta „neravnomjerno dijele“.

Iako je globalni ekonomski rast u poslednjim godinama usporen, ukupan broj ljudi koji žive u siromaštvu opao je za više od 68 miliona između 2013 i 2015. godine, što je brojka ravna stanovništvu Ujedinjenog Kraljevstva ili Tajlanda.

Uprkos poboljšanjima, u izvještaju se navodi da trenutni trendovi pokazuju da bi cilj Svjetske banke na smanjenju globalnog siromaštva na manje od tri posto svjetskog stanovništva mogao biti nedostižan.

Objavio/la na 11:28. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-