NATO sjutra počinje pregovore sa Makedonijom

NATO će zvanično početi razgovore o priključenju Makedonije sjevernoatlantskom savezu 18. oktobra.

Sa pregovorima se počinje iako na referendumu o promjeni imena zemlje u Sjeverna Makedonija 30. septembra nije izašlo potrebnih više od 50 posto građana, ali je 90 posto onih koji su glasali bilo za promjenu imena države što je uslov euroatlantskim integracijama, prenosi RSE.

Makedonski premijer Zoran Zaev, uputio je u parlament ustavne promjene. Ukoliko ne uspije osigurati dvotrećinsku većinu najavio je prijevremene izbore.

NATO je jasno stavio do znanja da sporazum o promjeni imena treba da bude prihvaćen i u Atini i u Skoplju kako bi Makedonija postala 30-ta punopravna članica vojne alijanse.

Razgovori o priključenju po pravilu traju oko tri mjeseca prije potpisivana pristupnog dokumenta. Taj dokument trebaju da verifikuju sve članice NATO što bi se moglo dogoditi u toku godine dana.

U međuvremnu su grčki mediji javili da je šef diplomatije Nikos Kotzias koji je bio glavni pregovarač Atine podnio ostavku zbog sukoba sa ministrom odbrane Panosom Kammenosom koji se protivi dogovoru sa Skopljem.

Objavio/la na 17:26. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-