Kazna radiju jer je Zeman psovao u programu uživo

Nacionalnom Češkom radiju prijeti kazna do 400.000 eura zato što je predsjednik Češke Miloš Zeman ponovo psovao u programu javnog radio servisa i uprkos ogradi i upozorenju voditelja ponavljao vulgarni izraz za “đubrad” kome ima mjesta samo negdje po češkim bircuzima.

Predsjednik Češke je u utorak u redovnom popodnevnom intervjuu Radiožurnala koji se ne snima već ide uživo, prije nego što će upotrijebiti vulgarni izraz ekonomski dr******, pitao voditelja da li je kod njih u studiju vođen razgovor kada je Zeman psovao rusku pankersku grupu Pusi Rajot koristeći najvulgarniji narodni izraz za vaginu.

Kada je voditelj Jan Pokorni potvrdio, Zeman je kazao da voli da provocira i umjesto riječi ekonomska đubrad za neke češke milijardere koji su pokrali svoja preduzeća upotrebio vulgarni izraz i dodao da to mogu da izbace iz snimka, iako je znao da program ide uživo, prenosi Beta.

Voditelj je podsjetio da se intervju emituje uživo i zamolio predsjednika da ne koristi vulgarne riječi i izvinio se slušaocima, na šta je Zeman vulgarni izraz koji javni radio servis po Kodeksu ne smije da emituje između 6 i 22 časa ponovio još jednom, a branio se da je isti izraz svojevremeno u parlamentu upotrijebio jedan od poslanika Piratske stranke, i voditelja napao da je njegov otpor da šef države upotrijebi baš taj termin pubertetlijski.

Češki Savjet za radio i televizije već je jednom kaznio za početak opomenom Češki radio za to što je šef države vulgarno vrijeđao ruske pankerke, a ponovno kršenje zakona i člana 22 Kodeksa Češkog radija da u program uživo ne smije da se pusti pijana, drogirana ili osoba kod koje se osnovano pretpostavlja da će vrijeđati i ponašati se i govoriti vulgarno, može radio da košta kazne do 400.000 eura.

Radio je nakon izgreda 2014. godine sa Zemanovim vulgarnim etiketiranje Pusi Rajot pokušao da se dogovori sa predsjednikom Zemanom da se redovni intervju šefa države snima, da radio zbog njegovih psovki ne dolazi u sukob sa zakonom, međutim, Zeman je to odbio i redovne intervjue prebacio je na privatne radio i TV stanice, gdje ga voditelji puštaju da priča šta i kako vulgarno hoće, a ne prijeti da mogu da mu postave nezgodna pitanja.

Češki premijer Andrej Babiš osudio je vulgarno izražavanje šefa države u radio programu iako je izrazio razumijevanje da kada se pomenu imena nekih tajkuna, kao što je Viktor Koženi koji je ojadio Čehe u vaučerskoj privatizaciji, predsjedniku mogu da padnu na pamet svakakvi izrazi, ali da im nema mjesta u medijima.

Zemanova provokacija Češkog radija za koju on po Ustavu i zakonu ne snosi nikakve posledice izazvala je talas osuda na češkoj političkoj sceni.

“Od nekadašnjeg inteligentnog i sposobnog političara ostale su samo psovke. I tako će ga ljudi pamtiti. Ne raduje me to”, poručio je na Tviteru europoslanik opozicione liberalne TOP09 Jirži Pospišil.

Objavio/la na 12:11. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-