FHP podnio krivičnu prijava za ubistvo hrvatske porodice

Fond za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda je podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije protiv nekoliko NN lica, zbog ubistva tri člana porodice Matijević u aprilu 1992. godine u Kukujevcima (opština Šid, Srbija).

U kasnim večernjim satima 20. aprila 1992. godine nekoliko NN osoba je ušlo u dvorište hrvatske porodice Matijević u Kukujevcima. Iz kuće su izveli Anu, Joza i njihovog maloljetnog sina Franju Matijevića i odvezli ih u nepoznatom pravcu.

Nekoliko godina kasnije, njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani sa groblja u Mohovu (opština Ilok, Hrvatska). Do danas, za ovaj zločin pred sudovima u Srbiji niko nije odgovarao, saopštio je FHP.

FHP navodi da ubistvo članova porodice Matijević nije jedino ubistvo koje je počinjeno nad Hrvatima u Kukujevcima. Za ubistvo Nikole i Agice Oskomić, i Marije Tomić, osuđena su trojica pripadnika dobrovoljačke jedinice iz Srbije.
Pomenuta ubistva, napominje FHP, dio su serije etnički motivisanih zločina, usmjerenih prema žiteljima Vojvodine hrvatske nacionalnosti, u periodu od 1991. do 1993. godine.

Objavio/la na 16:17. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-