Ekvador pokušao da izvuče Asanža iz Londona kao diplomatu?

Novootkriveni dokumenti ekvadorske vlade ukazuju na neobičan pokušaj da se osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž “izvuče” iz ambasade te zemlje u Londonu tako što bi bio proglašen za diplomatu u Moskvi.

Dokument je objavio poslanik opozicije u ekvadorskom parlamentu Paolo Vintimilja u utorak uveče i on u velikoj mjeri potvrđuje nedavno pisanje britanskog Gardijana da je Ekvador krajem prošle godine pokušao da izvrši neki “manevar”, prenosi AP.

Ruske diplomate nazvale su tu priču “lažnom”, međutim dokumenti pokazuju da je Asanž imenovan za “političkog savjetnika” u ambasadi Ekvadora u Moskvi. Taj plan je propao nakon što su Britanci stavili veto na Asanžov diplomatski status, prenosi Tanjug.

U dokumentu britanskog Forin ofisa od 21. decembra, navodi se da zvaničnici Velike Britanije ne smatraju Džulijana Asanža “prihvatljivim za člana misije”.

Kako se navodi, Vikiliks, Ruska ambasada i Forin ofis nisu bili dostupni za komentar.

Objavio/la na 13:33. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-