Poljaci i Česi neće jačanje spoljnih granica EU

Poljski premijer je izjavio da se on i njegov češki kolega suprotstavljaju planu za jačanje spoljnih granica Evropske unije.

Evropska komisija je u julu predložila dodatno jačanje Fronteksa čije je sjedište u Varšavi.

Zvaničnici u Berlinu i Briselu smatraju da će taj plan, koji uključuje povećanje broja granične policije na 10.000 do 2020. godine, pomoći evropskom bloku da bolje reguliše migrantski priliv.

Međutim, nekoliko država članica sa evropskog juga i istoka izrazilo je zabrinutost da bi proširenje uloge Fronteksa smanjilo njihov suverenitet, prenosi Tanjug.

“Značajno povečanje broja zaposlenih u Fronteksu je u našim očima neosnovano”, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki na zajedničkoj konferenciji za novinare u Varšavi sa češkim kolegom Andrejom Babišem.

“Brinemo se da će novac za Fronteks značiti manje novca za strukturne fondove, manje novca za razvoj puteva ili željeznice. Za finansijsku perspektivu od 2021. do 2027. godine željeli bismo maksimalna sredsta za razvoj infrastrukture, za regionalnu politiku i za zajedničku poljoprivrednu politiku”, rekao je Moravjecki.

On je dodao da zapadne države članice dobijaju značajne profite od evropskih integracija.

Objavio/la na 12:41. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-