Mađarska protiv NVO i na evropskom nivou

Mađarska je na, sastanku ministara inostranih poslova EU u Luksemburgu, pozvala EU da zaustavi finansiranje nevladinih organizacija.

Kako Mađarska navodi, te organizacije podrivaju suverenitet zemalja kao što su Izrael i Egipat ili države koje doprinose ilegalnim migracijama, prenosi briselski portal Euroaktiv.

Takav poziv na jučerašnjem sastanku nije iznenađujući s obzirom da je ova država i na unutrašnjem planu “u ratu” sa Dzorzdom Sorošem i nevladinim organizacijama koje pomažu migrantima, navodi portal.

Takozvani zakon “Stop Soros Bill” predviđa zatvorske kazne za one koje redovno obezbjeđuju sredstava takvim organizacijama, podsjeća B92.

Ovaj potez Mađarske ukazuje i na dobre odnose između mađarskog premijera Viktora Orbana, izraelskog Benjamina Netanjahua i egipatskog Abdela Fatah El-Sisija, koji takođe pokušavaju da se obračunaju sa nevladinim organizacijama koje kritikuju aktuelnu politiku u tim državama.

Nedavna posjeta Netanjahua Budimpešti otkrila je da će on uputiti EU sličan poziv, navodi Euroaktiv.

Objavio/la na 19:02. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-