Drastično opala prodaja dizelaša u Evropi

Prodaja automobila sa dizel motorima u Evropi drastično je smanjena u prvoj polovini ove godine zbog zabrinutosti kupaca u pogledu zagađenja i niže vrijednosti vozila prilikom preprodaje.

“Osjećaj nezadovoljstva prema dizelašima širi se čitavom Evropom”, objavila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u najnovijem izvještaju.

Tržišni udio koji se odnosi na prodaju dizelaša u Evropskoj uniji pao je na 36,5 odsto u prvoj polovini ove godine, sa 42,5 odsto u istom periodu godinu dana ranije, pokazao je izvještaj.

Obim prodaje smanjen je za 16 odsto, na 3,12 miliona automobila, a u Britaniji je prodato čak 30 odsto manje dizelaša u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, prenosi Tanjug.

U Njemačkoj, matičnoj zemlji najvećih svjetskih proizvođača dizel automobila, kao što su Folksvagen i BMW, udio prodaje dizelaša smanjen je na 31,1 odsto od ukupno prodatih automobila, sa 41,3 odsto godinu godinu dana ranije.

Mnogi veliki evropski gradovi, uključujući Berlin, London i Pariz, uveli su programe zabrane dizel automobila kako bi suzbili zagađenje životne sredine.

Evropa je od 80-ih godina prošlog vijeka bila najveće tržište dizelaša u svijetu, jer su evropske vlade stremile motorima velike efikasnosti kako bi zauzdale potrošnju nafte i ograničile emisije ugljen-dioksida.

Dizelaši su, međutim, proteklih godina izgubili privlačnost zbog visokog nivoa emisija otrovnih čestica, i VW-ovog skandala iz 2015. godine sa varanjem na regulatornim testovima o količini štetnih izduvnih gasova.

Objavio/la na 10:45. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-