CG: Stambeni krediti skuplji nego u EU

Građanima Crne Gore je mnogo teže doći do krova nad glavom, nego građanima Evropske unije (EU), jer su kamatne stope na stambene kredite duplo veće, a prosječna primanja tri puta manja, piše Dan.

Prosječna plata u EU je 1.520 eura, a u Crnoj Gori oko 500 eura. Takođe, u CG su kamatne stope na stambene kredite između četiri i šest odsto, dok je u EU prosjek 1,9 procenata. Jedino što je skuplje u EU u odnosu na Crnu Goru je kvadrat stana. Kod nas kvadrat stana košta između 1.000 i 1.200 eura, dok u EU nema države čiji je prosjek cijene kvadrata ispod toga.

Kroz projekat “Hiljadu plus”, koji se trenutno sporovodi kod nas kamata je 2,99 odsto, ali je i ona veća za procenat od prosjeka u EU. Tako da stambeni krediti, navodi Dan, predstavljaju mnogo manje opterećenje za građane EU nego što je to slučaj u Crnoj Gori, gdje se za ratu za stan mora izdvajati trećina kućnog budžeta.

Predstavnici banaka u Crnoj Gori već duže vremena govore o tome da je kamatna stopa na istorijskom minimumu, odnosno četiri odsto, međutim, u odnosu na stambene kredite u EU razlika je znatno veća jer građanima bogatijeg dijela Evrope kamata na stambene kredite iznosi 1,9 odsto.

Objavio/la na 10:16. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-