Oštra reakcija Ruske pravoslavne crkve na vijest iz Istanbula

Ruska pravoslavna crkva (RPC) je oštro reagovala na odluke Vaseljenske patrijaršije da nastavi postupak davanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi i najavila “čvrst i odlučan” odgovor.

Portparol patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila je izjavio sinoć da potezi Vaseljenske patrijaršije u vezi s Ukrajinskom crkvom predstavljaju “eksplicitno i agresivno miješanje” u pitanja drugih crkava, prenose agencije.

“U dosadašnjoj istoriji nije bilo nijednog presedana da se Vaseljenska patrijaršija tako otvoreno i kategorično umiješala u pitanja druge pravoslavne crkve”, rekao je Kirilov portparol Aleksandar Volkov.

Sinod Vaseljenske patrijaršije je odlučio na juče završenom trodnevnom zasijedanju u Istanbulu, da ukine svoju odluku iz 1686. godine kojom je Kijevska mitropolija stavljena pod jurisdikciju Moskovske patrijaršije.

Objavio/la na 14:08. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-