Šta ili ko će zamijeniti USA dolar

Piše: Maksud Djavadov

Ideja pada američkog dolara kao primarne globalne valute u međunarodnoj trgovini dobija sve više podrške u različitim dijelovima svijeta. Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov naveo je 17. septembra da “iznenada, zemlja koja izdaje i štampa američki dolar počinje poduzimati korake koji ruše povjerenje u tu rezervnu valutu. Sve više i više zemalja, ne samo na istoku, ali i u Evropi, počinju razmišljati o načinima kako bi se smanjila njihova ovisnost o američkom dolaru.” Ono što je Peskov rekao je istina.

Ima istine i u tome kad drugi kažu da su raniji pokušaji da se američki dolar izbaci s trona bili bezuspješni. Međutim, tokom prethodnih pokušaja SAD nisu bile u takvoj dubokoj političkoj krizi. Ponašanje Donalda Trumpa i njegov ulazak u Bijelu kuću pružili su priliku drugima da dolar svedu na nivo drugorazredne valute.

Američki dolar je na putu da izgubi nadmoć u bliskoj budućnosti. Već je u procesu opadanja. Pitanje je da li savremeni globalni ekonomski sistem ima održivu alternativu američkom dolaru? Jednostavan odgovor je, još uvijek ne. To nije samo bazirano na činjenici da svjetska ekonomska paradigma i dalje funkcionira unutar američkog okvira, već ima mnogo veze i sa „mehkom moći“ SAD-a. Dok mnogi govore o kineskoj valuti koja zamjenjuje dolar, to se jednostavno ne može dogoditi dok Kina vidi zapadnu liberalno-kapitalističku misao kao primarnu savremenu civilizacijsku vrijednost za sebe. Jedan od glavnih konkretnih razloga za to je da je Kina uložila velike količine novca u američke državne obveznice, koje ne može priuštiti da odbaci. Kao što je istaknuo Vincent Reinhart, glavni ekonomist i makro strateg u BNY Mellon, u vijestima CNBC-a u aprilu 2018, “Ako Kina proda svoje obveznice, vjerojatno će neke morati prodati po cijeni nižoj od kupovne. To će nanijeti značajne gubitke Pekingu.“

Stvarnost je da Kina, iako je moćna zemlja, nije privlačna drugim zemljama. Ljudi žele poslovati s Kinom, zaraditi novac, putovati tamo, itd., ali Kina se percipira kao regionalna snaga, a ne kao globalni faktor. Naprimjer, kineska filmska industrija ne postavlja standarde o odnosima muškaraca i žena, kao što to radi Hollywood. Egipatski i njemački tinejdžeri oponašaju primjer mladih u Los Angelesu i žele izgledati poput njih, a ne poput mladih iz Pekinga. Made in America ima veću vrijednost u svijetu od Made in China. Premda to nisu opipljivi ekonomski parametri, oni su moćne i neobjašnjive varijable koje stvaraju vrijednosti u umu potrošača i moćnih ekonomskih aktera.

Svijet se kreće prema multilateralnom globalnom poretku. Kina, Rusija i Njemačka imat će veću ulogu, kao i muslimanski svijet. Turska, Iran i Malezija su sjajne zvijezde muslimanskog svijeta. Unatoč snažnim sankcijama Iranu, stepen razvoja nauke je porastao 18 puta između 1996. i 2008. godine. Stavljajući po strani kontinuiranu pogrešnu i namjernu sliku kojom je Iran predstavljan od strane Zapada, danas je islamski Iran u daleko boljem položaju politički, socijalno i ekonomski . Čak i neki njegovi protivnici priznaju da je ekonomski Iran danas bolji nego u 2008. godini. Malezija je nedavno imala sjajne izbore koji su je oslobodili korumpiranog vladara. Turska, članica NATO-a, također polahko napušta utjecaj Washingtona.

Bez sumnje, sve ove zemlje suočavaju se s velikim preprekama. Ipak, one su u daleko boljem stanju nego prije deset godina. Više se ne boje reći ne političkoj, kulturnoj i ekonomskoj dominaciji NATO-a. Ovo je bitno znati da bi se shvatila stvarnost da Kina, Rusija i EU, zvijezde razgovora o korporativnim medijima, nisu jedini igrači u novom svjetskom poretku u nastajanju. U igri su i drugi akteri.

Zaostajanje SAD-a kao globalne ekonomske i političke super-sile sada je stvarnost, ali snaga američkog dolara je u njegovoj apstraktnoj vrijednosti, a ne samo u konkretno ekonomskoj. To su ideje koje američki dolar predstavlja, što ga čini moćnim. Liberalne kapitalističke ideje i ideali još uvijek dominiraju razmišljanjima u globalnoj javnosti, posebice kod ekonomista.

Jedina druga sila sa koherentnim intelektualnim i duhovnim osnovama za izazivanje Zapada i poboljšanje postojeće globalne paradigme jeste Islam. Iako ovo djeluje daleko od ekonomskih razmišljanja, to nije slučaj.

Na temelju ove analize može se pretpostaviti da će američki dolar ostati važna valuta u bliskoj budućnosti, ali ne i dominantna. Ona će ostati važna sve dok ideje o američkom carstvu ostanu dominantna globalna paradigma. Kina, Japan, Rusija ili EU nisu sposobni ni zainteresirani za stvaranje konkurentnih globalnih ekonomija. Njihove valute i ekonomski mehanizmi mogu poslužiti kao dobri prijelazi iz američkog dolara na nešto drugo, ali ne mogu zamijeniti američki dolar kao globalnu valutu. Nedostaje im apstraktna vrijednost.

Stoga je vrijeme da muslimanski ekonomisti počnu razmišljati izvan okvira na praktičnoj razini. Islam ima sve potrebne alate za poboljšanje savremenog globalnog ekonomskog sistema za cijelo čovječanstvo. Dobra početna tačka bila bi početi koristiti terminologiju Kur’ana i umjesto ekonomije, razgovarati o iqtisadu koji je izveden iz riječi qasada, što znači ravnoteža. Islamski iqtisad se temelji na stvaranju ravnoteže u društvu, a ne ekstremnom polaritetu u bogatstvu s malom manjinom prljavo bogatih ljudi, i milijardama osiromašenih.

E-pogledi

Objavio/la na 07:31. Objavljeno u Drugi pišu. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-