Njemački desničari traže referendum o članstvu zemalja Zapadnog Balkana u EU

Klub poslanika Alternative za Njemačku, najveće opozicione partije u Bundestagu, zahtijeva referendum u Njemačkoj o članstvu zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Poslanik u Bundestagu Zigbert Dreze je u Berlinu izjavio da učlanjenje država Zapadnog Balkana u EU donosi promjene “u pravcu balkanzacije EU, što mi uopšte ne želimo, a da prethodno ne pitamo njemačkog suverena, naš narod, o tome da li je sa time saglasan”, prenosi B92.

Stoga će AfD “u skorije vrijeme organizovati narodni njemački referendum o tom pitanju”.

“Junkerov datum 2025. je totalno iluzoran i kontraproduktivan”, kaže se u pozicionom papiru koji je AfD objavio u Berlinu.

Evropska komisija je objavila da je pristupanje pojedinih država EU do 2025. moguće ako uspiju u reformama. Njemačka savezna kancelarka Angela Merkel se potom pozicionirala protiv bilo kakvog vremenskog plana.

“Skoro sve zemlje Zapadnog Balkana imaju strukturalne probleme sa korupcijom i organizovanim kriminalom”, kazao je Dreze, iako u pozicionom papiru AfD ipak piše da se principijalno pozdravlja uključenje Zapadnog Balkana u EU – pod uslovom da se ispune razrnorazni uslovi, poput nezavisnog pravosuđa.

Takođe i poslanik AfD u Bundestagu Harald Vajel smatra da bi jedna vrsta Zapadnobalkanske Unije “van bilo kakvog velikog rješenja u okviru EU” bila jedna od mogućih opcija. Što bi bio “plan B ili C, a po svemu sudeći možda čak i najizgledniji i najbolji plan A”.

Objavio/la na 16:18. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-