Premijer: Ko neće da ustaje na himnu, moraće da plati kaznu!

Crnogorski premijer Duško Marković je poručio danas da Vlada neće odustati od toga da u Zakonu o državnim simbolima bude propisana kazna za one koji te simbole ne budu poštovali, bilo ko da bude protiv toga.

“Ko neće da ustaje na himnu, moraće da plati kaznu. Nećemo ga tjerati da ustaje. I svaki put kada ne ustane platiće kaznu, ako budemo u saznanju da nije ustajao“, rekao je Marković.

On je kazao da “takav pristup slijede sve demokratske i ozbiljne države i gotovo da nema ni jedne države u svijetu koja na takav način ne štiti svoje dostojanstvo i svoje državne simbole”.

“Vlast možete da kritikujete, predsjednika Vlade ne morate da volite, uradite sve da ga smijenite i promijenite i dovedete novoga. Ali državu morate poštovati. To je princip svakog ozbiljnog, demokratskog i slobodnog društva. To su razlozi zbog kojih smo krenuli u ovaj posao. Ne da bismo prepadali, ne da bismo strahom utjerivali poštovanje prema sopstvenoj državi nego da bismo bili na nivou demokratskog i slobodnog društva. Ko neće da ustaje na himnu moraće da plati kaznu. Nećemo ga tjerati da ustaje. I svaki put kada ne ustane platiće kaznu ako budemo u saznanju da nije ustajao“, rekao je Marković, odgovarajući na novinarska pitanja tokom obilaska gradnje bulevara kroz Zetu.

On je rekao da će o poštovanju simbola brinuti državne institucije, ali i svi građani koji vole svoju državu.

Akcija za ljudska prava je prije nekoliko dana podsjetila na to da ni jedna od država u okruženju nema propisanu kaznu za neustajanje prilikom izvođenja himne, kao ni većina država u svijetu, i da na međunarodnom i evropskom nivou postoji saglasnost o tome da ugled države, njenih institucija i simbola, kao što je himna, ne treba štititi krivičnim ili prekršajnim sankcijama.

Objavio/la na 16:40. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-