Antistres vježbe (video)

Ruski stručnjak za zdrav život, Aleksandar Droženikov preporučuje za borbu protiv stresa jednu vrlo jednostavnu, ali efikasnu vježbu.

Vježba se radi u sjedećem položaju. Najbolje je da se udobno smjestite u fotelju, ali ne smeta ni ako sjednete na stolicu ili tabure. Noge razmaknite u širini ramena, laktove naslonite na koljena, šake opustite, a grudni koš blago savijte.

Najvažniji element ove vježbe je duboko i ravnomerno disanje. Kada tijelo postavite u zadati položaj, počnite vježbu disanja. Prvo udahnite što dublje, počevši od stomaka koji se time nadima. Udah treba da traje sve dok ne ispuni čitava pluća. Nakon toga, smejnjuje ga duboki izdah.

Za sve to vrijeme, koncentiršemo pogled na unutrašnju stranu ruku, dok zamišljamo da držimo balon ili meku loptu srednje veličine. Dok izdišemo, polako skupljamo ruke, a prilikom udaha zaustavljamo pokret.

Nastavljamo vježbu oko 3 minuta, možemo i duže, svo vrijeme se koncentrišući na pritisak koji vršimo na zamišljeni balon.

Ukoliko ova vježba nije dala rezultat, možete isprobati sljedeću:

Duboko udahnemo na nos, a zatim usta i nos pokrijemo šakom i u tom položaju trudimo se da udahnemo. Preporučuje se da vježbu ponovite do 4 puta. To će vam pomoći u oslobađanju od stresa, normalizovati rad srčanog mišića i otkloniti probadanje.

Ljepota ovakvih vježbi je u njihovoj jednostavnosti i efikasnosti. Uvijek možete odvojiti nekoliko minuta za njih, čak i na poslu.

U videu možete pogledati kako autor objašnjava tehniku izvođenja vježbi. (Izvor: Femina)

Objavio/la na 08:38. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-