Evropski sud: Troškovi evropskih poslanika ostaće tajni

Evropski sud je odbacio poziv za većom transparentnošću po pitanju troškova europoslanika uz obrazložnje da objavljivanje podataka o tome kako troše javni novac podriva njihovu privatnost, prenosi RSE.

Evropski parlament ima prava da odbije pristup dokumentima koji se odnose na nadoknade europoslanika, u iznosu od 4. 416 eura, jer ti dokumenti sadrže „podatke lične prirode“, zaključio je sud.

Više novinara i novinarskih udruženja žalili su se Sudu pravde EU sa sjedištem u Luksemburgu, zbog toga što im Evropski parlament (EP) ne dozvoljava pristup dokumentima koji se odnose na dnevnice, troškove putovanja, nadoknade za opšte troškove i za troškove za pomoć poslanika u Evropskom parlamentu.

Sud je u svojoj odluci podsjetio da institucije EU mogu da odbiju pristup nekom dokumentu ukoliko bi njegovo objavljivanje narušilo zaštitu privatnog života i integriteta pojedinca, dodajući da traženi dokumenti sadrže informacije o identifikovanim fizičkim licima, odnosno evropskim poslanicima.

Troškovi putovanja europoslanika odnose se na troškove prevoza od Brisela do Strazbura gdje se nalazi Evropski parlament, avionom (biznis klasa), vozom (prva klasa) ili kolima.

Dnevnice se isplaćuju u visini od 313 eura dnevno za prisustvovanje radu parlamenta u Briselu ili Strazburu za pokrivanje troškova smještaja ili hrane.

Nadoknada za opšte troškove isplaćuje se u visini od 4.416 eura mjesečno da se pokriju troškovi aktivnosti vođenih u izbornoj jedinici.

Troškovi za pomoć u parlamentru mogu da dostignu 24.526 eura mjesečno, ali oni ne idu direktno europoslaniku već su namijenjeni za regrutovanje pomoćnika i sekretarijata.

Svaki europoslanik ima neto platu od 6.611 eura mjesečno, odnosno 8.611.31 euro bruto.

Kancelarija Transarency Internationala (TI) u Briselu je ovim povodom saopštila da su „veoma razočarani“ presudom koja Evropskom parlamentu “ omogućava da čuva detalje o troškovima poslanika kao tajnu i krije od novinara, civilnog društva i građana“, prenosi The Guardian.

Jedna od evropskih poslanica koja je vodila kampanju da se ovo promijeni, finska članica EP u ime zelenih, Heidi Hautala, upozorila je da će neuspjeh da se promijene pravila značiti da će „se zloupotreba troškova nastaviti u sjenici“.

Objavio/la na 16:53. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-