Critikal mass ponovo na ulicama Podgorice

Nevladinoudruženje Biciklo.me je pozvalo svoje članove/članice i ostalegrađane/građanke na zajedničku vožnju biciklima ulicama Podgorice u subotu 22. septembra, u okviru Evropske nedjelje mobilnosti.

Ova vožnja će bitio rganizovana pod geslom„Bolji saobraćaj – bolji grad“,čime će biti zaokružen istoimeni projekat koji je Biciklo.me realizovalo proteklih mjeseci.

U KIC-u „BudoTomović“ je, ovim povodom, upriličena izložba infografika, koje su nastale u okviru istraživanja koje je Biciklo.me sprovelo na temu saobraćaja u glavnom gradu CrneGore.

Početak masovne vožnje planiran je u 18,00 sati sa Trga nezavisnosti, piše u saopštenju.

Ovo je 55. critical mass vožnja u Podgorici u organizaciji Bicikla.me. Tri godine su ovakve vožnje organizovane krajem svakog mjeseca u cilju promovisanja biciklizma kaoalterativnog gradskog prevoza i vršenja pritiska na gradsku vlast da se posveti gradnji biciklističkih staza. Do sada su izgrađene četiri biciklističke staze, a u planu je još jedna.

“Critical Mass” je počeo u San Francisku 1992. godine kada se nekoliko desetina biciklista/biciklistkinja provozalo zajedno gradom (iako su slična okupljanja biciklista bila organizovana i 70-ih godina u Švedskoj). Ime potiče iz saobraćajnih navika u Kini, gdje motociklisti I biciklisti komuniciraju bez signala – na raskrsnici se skupljajudok ne dođu do određenog broja (kritične mase) i tada kao grupa prolaze kroz raskrsnicu. Danas se Critical Mass održava svakog zadnjeg petka u mjesecu u višeod 300 gradova svijeta, i okuplja od nekoliko desetina, do desetina hiljada biciklista/biciklistkinja.

Objavio/la na 14:04. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-