Veliki rast globalne količine smeća

Količina smeća širom svijeta mogla bi da poraste za 70 odsto do 2050. godine sa napredovanjem urbanizacije i povećanjem broja ljudi, saopštila je Svjetska banka.

Najveće povećanje količine otpada generisaće područja južne Azije i podsaharske Afrike, navodi se u izvještaju.

Države bi mogle da izvuku ekonomsku korist i benefite po okolinu boljim sakupljanjem, recikliranjem i odlaganjem smeća, navodi Svjetska bnaka, prenosi Srna.

Stručnjaci su izračunali da se trećina otpada u svijetu baca bez ikakve prerade.

“Zaista je potrebno da obratimo pažnju na južnu Aziju i podsaharsku Afriku do 2050. godine. Količina smeća u južnoj Aziji će se udvostručiti, a u podsaharskoj Africi utrostručiti”, izjavila je Silpa Kaza, specijalista Svjetske banke za urbani razvoj.

Kaza, glavni autor izvještaja, dodala je da bi moglo biti ozbiljnih posljedica po zdravlje, produktivnost, okolinu i sredstva za život ukoliko se ne preduzme akcija.

Procjenjuje se da će ljudi do 2050. godine stvarati 3,4 milijardi tona smeća godišnje, dok ga je tokom 2016. godine stvoreno dvije milijarde tona.

Zemlje čiji građani imaju visoke prihode proizvode trećinu svjetskog otpada, iako čine samo 16 odsto svjetske populacije, dok četvrtina dolazi iz istočne Azije i pacifičkih regiona, piše u izvještaju.

Više od 90 odsto smeća otvoreno se baca bez prerade u zemljama sa nižim prihodima, koje ne raspolažu postrojenjima za obradu.

Ovakav odnos prema otpadu utiče i na klimatske promjene, sa udjelom od pet procenata u ugljeničnim emisijama.

Objavio/la na 10:39. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-