SZO: Zbog alkohola 2016. umrlo više od tri miliona ljudi

Zbog prekomjernog korišćenja alkohola tokom 2016. godine umrlo je više od tri miliona ljudi, što znači da je na 20 smrtnih slučajeva u svijetu, jedan bio povezan sa štetnim dejstvom alkohola, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Kako se navodi u saopštenju SZO, u više od tri četvrtine ukupnog broja smrtnih slučajeva uzrokovanih time, bili su muškarci.

Osim toga, naglašeno je da uprkos dokazima o rizicima po zdravlje koje nosi, prognoze ukazuju na to da će globalna konzumacija alkohola u narednih deset godina još više porasti.

“Vrijeme je da preduzmemo korake da spriječimo ozbiljnu pijretnju po razvoj zdravog društva. Previše ljudi i njihovih porodica i zajednica pati od posljedica zloupotrebe alkohola”, poručio je u izvještaju generalni direktor SZO Teodoros Adanom Gebrehesus, prenosi Tanjug.
Izvještaj nosi naziv “Globalni izvještaj o statusu alkohola i zdravlja u 2018”.

U globalu je, kako se navodi, procijenjeno da oko 237 miliona muškaraca i 46 miliona žena pati od alkoholizma.

Najviši broj tih slučajeva je zabilježen u Evropi i Americi, a poremećaji uzrokovani konzumacijom alkohola su češći u razvijenijim zemljama.

Objavio/la na 17:14. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-