Protiv militaritzacije društva

Centar za žensko i mirovno obrazovanje – Anima iz Kotora organizovala je danas mirovnu akciju “Stop militarizaciji“ u Kotoru.

Mirovne akcije su održane i u Leskovcu, Kruševcu, Beogradu (Srbija) i Tuzli (BiH)

Tim povodom je izdato zajedničko saopštenje, koje prenosimo u cjelini.

Militarizam nije samo prisustvo rata već obuhvata vrijednosti koje su zasnovane na patrijarhalnim normama (hjerarhija, autoritet, poslušnost, muška snaga, ženska briga). Kulture militarizma omogućavaju da se bez kažnjavanja sprovode mizogini, rasistički, homofobn, klasni i ksenofobični programi sa ciljem da se održi moć i kontrola.

Militarizam ugrožava ljudsku sigurnost i razvoj jer se vojni programi (obuke, oružja, operacija ) sprovode na štetu ekonomskog, kulturnog i duhovnog razvoja. Velika i kontinuirana vojna potrošnja pogoršava siromaštvo i ekonomsku nestabilnost i produžava sukobe. Održivost militarizma proizilazi iz njegove sposobnosti da predstavi budžetiranje za rat i mobilizaciju u mirnodopskom periodu kao normalne pojave, na štetu investiranja u obrazovanje i zdravlje.

Militarizam negativno utiče na okolinu. Zbog njega se troše ogromne količine zemlje, energije, i resursa. Onemogućava se dostupnost svima i troše resursa onih koji nemaju moć.

Militarizam ugrožava braniteljice ljudskih prava širom svijeta.

Program militarizacije se uspješno konkretizuje pred očima apatične i davno ugasle crnogorske javnosti. Ostajemo nijemi i indiferentni na niz alarmantnih poteza tzv. proevropske vlade koja se ne može podičiti boljim obrazovanjem, zdravstvom i socijalnom politikom već se hvali:
– Pokretanjem vojne industrije ( proizvodnja i trgovina oružjem)
– Proizvednjom oklopnog vozila „mašan“ sa ciničnim sloganom „Evo mene među svoje“
– Povećavanjem prisustva crnogorskih vojnika na svjetskim ratištima
– Obrazovanjem srednjoškolca i srednjoškolki u vojnim vještinama ( uspješno već tri godine organizuju vojni kamp sa po 30 učesnika/ca ali se problematizuje slučaj vojnoog kampa u Srbiji i prisustvo dva mlada čovjeka iz Crge Gore).
– Nabavkom vojnih helikoptera
– Najavom služenja redovnog vojnog roka
– Bužet za ministarstvo odbrane se uvećava iz godine u godinu, da ne govorimo o 450.000 hiljada eura koje se samo izdvaja za članstvo u NATO alijansu.

Naša vlast i naše institucije hoće da nas ubijede da je to sasvim normalno u zemlji koja je na prvom mjestu u svijetu po broju oružja u posjedu građana jer im „ratnički mentalitet“ na svim nivoima i svim resursima u potpunosti odgovara i nemaju namjeru bilo šta ozbiljno uraditi na izgradnji mira unutar države.

Našom akcijom još jedanput apelujemo da se zaustavi militarizacija društva u svim segmentima koja prijeti da stvara rat i patnju.

SVE ZA ZDRAVLJE I ZNANJE, NIŠTA ZA NAORUŽANJE . ZAUSTAVITE MILITARIZACIJU DRŽAVE I DRUŠTVA.

Objavio/la na 14:35. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-