Privredna ekspanzija eurozone najniža u zadnjih pet godina

Privredna eskpanzija eurozone oslabila je u septembru jer su izvozne narudžbe pale na najniži nivo u pet godina.

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI), koji izračunava kompanija IHS Markit, u septembru je skliznuo na 54,2 poena sa avgustovskih 54,5 poena, podbacivši u odnosu na prognoze ekonomista koji su očekivali da će ostati na istom nivou, prenosi agencija Bloomberg.

Samo u proizvodnom sektoru, indeks rasta je pao na 24-mjesečni minimum, dok se poslovni optimizam srozao na najniži nivo u skoro četiri godine.

Trvenja između SAD-a i njenjih trgovinskih partnera zbog tarifa, zajedno sa istupanjem Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, pojačali su strahovanja da bi ekonomski rast mogao znatno da se ohladi. Sve to se dešava u trenutku kad se privreda 19-članog regiona polako kreće ka ukidanju monetarnih stimulusa, koji su smanjili troškove zaduživanja i povećali kapacitete kompanija za zapošljavanje, prenosi Tanjug.

“Trgovinski ratovi, Brexit, opadanje globalne tražnje (naročito u auto-industriji), sve veća averzija prema riziku, smanjenje zaliha i rastuća politička neizvjesnost kako u zoni eura, tako i šire, utiču na usporavanje poslovne aktivnosti”, rekao je Kris Vilijamson, glavni ekonomista u Markitu.

Predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi izjavio je prošle nedjelje da je ekonomija eurozone i dalje dovoljno čvrsta da se nosi sa globalnim rizicima, čak iako nove prognoze pokazuju da će rast oslabiti nešto brže nego što se ranije predviđalo.

Na pad kompozitnog indeksa PMI eurozone uticao je prije svega proizvodni sektor, dok je indeks usluga porastao na tromjesečni maksimum.

Objavio/la na 13:42. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-