Lovac na planete otkrio novu ‘super Zemlju’

Najnoviji lovac na planete, koga je NASA u aprilu lansirala u svemir, po imenu TESS, već je uspio “da se pohvali” prvom planetom koju je otkrio.

NASA je u ponedjeljak objavila fotografiju južnog neba na kojoj se mogu vidjeti na stotine hiljada zvijezda, koje će naknadno biti analizirane u potrazi za tragovima prolaska planeta ispred njih, prenosi B92.

Riječ je o prvoj fotografiji koju su snimile sve četiri kamere satelita, koja prikazuje područje koje će biti analizirano. To je, međutim, samo bilo zagrijavanje.

Stručnjaci NASA su potom objavili nacrt rada koji za temu ima prvu planetu koju je otkrio TESS. Oni navode da je u pitanju Super – Zemlja koja se nalazi u orbiti zvijezde Pi Mense, udaljenoj 60 svjetlosnih godina, piše CNet.

NASA je u postu na Twitteru potvrdila otkriće potencijalnog kandidata za upis na listu planeta. Inače, novootkriveno nebesko tijelo oko svoje zvijezde obiđe (orbitira) za 6,3 dana.

Otkriće ove Super – Zemlje očekuje dodatne analize i potvrde.

Super – Zemlja, međutim, nije sama. Nedaleko od nje se nalazi još jedna džinovska planeta, 10-ak puta veća od Jupitera, kojoj je potrebno 2.100 dana da orbitira.

Još jedan rad, objavljen u sredu, pominje otkriće još jednog novh otkrića u svemiru – zvijezde LHS 3844 udaljene 49 svetlosnih godina. Njena planeta je dobila oznaku LHS 3844b, a svoju zvijezdu obiđe za samo 11 sati.

Objavio/la na 10:49. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-