UNHCR: Prošle godine svakih pet sekundi umrlo jedno dijete

Ujedinjene nacije saopštile su da je tokom prošle godine u svijetu umrlo 6,3 miliona djece mlađe od 15 godina i da je većina uzroka tih smrtnih slučajeva mogla biti otklonjena.

Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNHCR) objavio je izvještaj u kojem se navodi da je u svijetu umiralo dijete u prosjeku svakih pet sekundi prošle godine.

Riječ je o izvještaju koji je sačinjen i korištenjem podataka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Svjetske banke (WB) i Kabineta UN za populaciju.

“Velika većina smrtnih slučajeva, odnosno 5,4 miliona slučajeva, odnosila se na djecu u dobi do pet godina, a polovina tih smrtnih slučajeva odnosila se na novorođenčad”, navodi UNHCR.

Iz ove organizacije upozoravaju da će 56 miliona djece mlađe od pet godina umrijeti u narednih 12 godina ukoliko se ne preduzmu hitne mjere prevencije, prenosi radiosarajevo.ba.

“Napravili smo veliki progres u spašavanju djece od 1990. godine do sada, ali milioni mališana i dalje umiru zbog onog što jesu i zbog mjesta u kojem su rođeni. Jednostavnim rješenjima, kao što su snabdijevanje lijekovima, čistom vodom, strujom i vakcinama, možemo promijeniti tu surovu realnost za svu djecu”, rekao je zvaničnik UNHCR-a Lorens Čandi.

Više od polovine ukupnih smrtnih slučajeva djece u dobi do pet godina registrovano je u Subsaharskoj Africi, a 30 odsto u zemljama Južne Azije.

“U zemljama Subsaharske Afrike svako trinaesto dijete umre prije svoje petnaeste godine”, navodi se u saopštenju.

Iz UNHCR-a takođe, navode da je uzroke većine smrtnih slučajeva mališana do pet godina starosti bilo moguće otkloniti. Komplikacije pri porodu, upala pluća, dijareja, malarija su najčešći otklonjivi uzroci smrti djece.

Objavio/la na 12:09. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-