Tko je sve “Srbenka”?

Javlja: Dejan Kožul

Nakon mjesec i pol dana pauze KUPEK se ponovo vraća. Vraća se osmom sezonom, možda i ključnom za opstanak. Uskoro se lansira crowdfunding kampanja, unijeli smo neke izmjene u samu emisiju, neke novitete, nove ljude, nove glasove a sve sa željom da nakon sedam godina uspostavimo do sada skoro pa nepostojeću komunikaciju sa slušateljstvom. Malo li je sedam godina? A nikad nije kasno valjda za to. I sve sa željom da KUPEK postane življi, izdržljiviji za slušanje, informativniji. U srži, KUPEK ostaje isti samo mu je malo pristup modificiran.

Kako će to izgledati možete čuti već u prvoj ovosezonskoj epizodi gdje smo vam pripremili i malo iznenađenje u vidu poklona što će i ubuduće biti praksa u KUPEK-u kao neka vrsta zahvale za vašu podršku i odanost KUPEK-u.

A sad tema prvog ovosezonskog KUPEK-a.

“Mama, jel’ sam ja Srbenka”, ključno je pitanje već nekoliko generacija djece srpske nacionalnosti u Hrvatskoj. Pozitivan odgovor na to pitanje prečesto je određivao sudbinu te djece. Ako se za tako nešto moglo imati razumijevanja, i to samo “ako”, u ratnim okolnostima gdje ona druga strana predstavlja “Srbenku”, iako nju i ostale nitko nikad nije pitao žele li oni to, onda danas to nikako ne bi smio biti slučaj. “Srbenka” u ovom kontekstu, međutim, ne znači samo nacionalnost, “Srbenka” označuje svaku ugnjetavanu manjinu. A to je ono što je istoimenim filmom htio poručiti Nebojša Slijepčević, autor tog filma, filma koji je nastajao prateći pripremu i premijeru predstave “Aleksandra Zec”, Olivera Frljića, u Rijeci.

Nebojša Slijepčević je i gost u ovom 210. KUPEK-u koji je u Rijeci i nastao, gdje je nastao i autor KUPEK-a, a toj istoj Rijeci bi se konačno moralo i postaviti pitanje, ali ne samo Rijeci nego i drugim gradovima i nazovi državama nastalim na području Jugoslavije, zašto je i danas, više od 20 godina nakon rata to pitanje toliko bitno. Zašto je bitno da li si “Srbenka” ili nisi?

Odatle i Slijepčević u KUPEK-u, odatle “Srbenka”, odatle priča o identitetima po tko zna koji put jer ta priča ne samo da je uništila jednu generaciju već je na dobrom putu da uništi i drugu, postratnu generaciju poput Nine, glumice u predstavi, odnosno “Srbenke”.

A kako bi to probali spriječiti moramo snimati filmove poput “Srbenke”, moramo pričati o tome i ovaj film je pokušaj da se pokrene diskusija i o prošlosti koja itekako određuje našu sadašnjost i budućnost, a KUPEK je tu samo da ovu diskusiju podstakne, ako ikako može.

Ako vas to baš i ne zanima možda vas zanimaju pokloni koje smo ovaj put spremili za vas pa svakako budite uz KUPEK na našem mixcloud kanalu.

Objavio/la na 21:45. Objavljeno u Čuj - viđi - javi. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-