Prijeti nam jaka solarna oluja

Pitanje je dana kada će Zemlju pogoditi razarajuća solarna oluja koja bi mogla ‘spržiti’ električnu mrežu i uništiti komunikacijske sisteme, upozorili su iz britanske meteorološke službe, piše Daily Mail.

Solarne oluje, odnosno brzi protoci radioaktivnih čestica sa Sunca, predstavljaju prijetnju infrastrukturi, industriji kao i cijeloj javnosti, dodaju, prenosi vecernji.ba.

Zbog toga su solarne oluje u fokusu nove evropske svemirske misije i letjelice Solar Orbiter koja će se približiti Suncu.

Satelit je, naime, trenutno kod britanskih naučnika koji rade posljednje provjere prije nego što letjelicu pošalju u Njemačku gdje će je testirati godinu dana. Planiraju da je prema Suncu pošalju 2020. godine, a Orbiter će potom napraviti detaljnu analizu Sunca i unutarnje heliosfere kako bi mogli predvidjeti i razumjeti ponašanje naše zvijezde.

Najveća solarna oluja zabilježena je 1859. godine kada je bez struje ostavila šest miliona ljudi, a poznata je i kao Carringtonov događaj.

Catherine Burnett iz Met Officea kaže da se takve oluje ponavljaju jednom u 100 do 200 godine i da je samo pitanje dana kada će se dogoditi sledeća.

Objavio/la na 09:45. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-