Rusija: Godinu dana zatvora za lažnu vijest

Poslanici ruske Dume izglasali su zakon koji predviđa do godinu dana zatvora za medije i pojedince koji ne žele da povuku ili demantuju informaciju koju sud ocijeni lažnom.

Na osnovu Krivičnog zakona, mediji koji odbiju da povuku ili demantuju „lažne informacije“ koje kao takve ocijeni sud, biće kažnjeni novčano (630 eura) i zatvorom do godinu dana.

Tekst koji je objavljen na veb strani pravo.ru odnosi se na fizička i pravna lica i na korisnike društvenih mreža, prenosi Hina.

Kako navodi nevladina organizacija Agora koja okuplja advokate i stručnjake za ljudska prava, u 2017. u Rusiji su 43 osobe osuđene zbog objava na internetu.

„Ako prođe ovaj novi zakon,, biće to još jedna ofanziva na slobodu govora u Rusiji“, rekla je AFP advokatica Agore Irina Hrunova.

Opozicija u Rusiji godinama upozorava na to da Kremlj želi da stav pod kontrolu društvene mreže, jedan od poslednjih prostora u kojima su kritičari vlasti dosad bili pošteđeni progona.

Objavio/la na 18:11. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-