Evropa zabranjuje ‘škart’ robu za istočno tržište

Evropski parlament je velikom većinom izglasao izvještaj o različitom kvalitetu proizvoda za istočno i zapadno tržište.

Kako je za Politiku rečeno u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta, ovo podrazumijeva promjenu Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi, ali i osnivanje posebnog evropskog tijela koje bi se bavilo dodatnim regulisanjem i kontrolom tržišta.

“Ovo je bila nepravda za građane velikog dijela EU. S pravom se osjećamo kao građani drugog reda. Ovo je prilika da pokažemo da Evropski parlament predstavlja sve, da nema istoka i zapada i da smo svi jedna Evropa. Možda nismo svi isti, ali smo svi ravnopravni”, izjavila je Biljana Borzan, hrvatska europarlamentarka i izvjestilac za različit kvalitet prehrambenih proizvoda.

Istraživanja su pokazala da se naizgled isti proizvodi slabijeg kvaliteta često plasiraju u zemlje istočne Evrope. Riječ je o različitim proizvodima, od deterdženata do dječije hrane koji su bili nekvalitetniji i nezdraviji, a prodavali su se po višim cijenama od onih koji se prodaju na zapadu.

Borzan je dokazala da se u Hrvatskoj prodavala dječija hrana HIPP lošijeg kvaliteta od one na zapadnom tržištu, posle čega je ovaj poznati proizvođač povukao te proizvode i izjednačio kvalitet djeečije hrane.

Objavio/la na 15:02. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-