Zašto ne možemo da odolimo hrani čak i kad smo siti?

Kako uopšte zavolimo masnu hranu? Nauka je dala odgovor i na to pitanje i glavni krivac je ni manje ni više nego – majčino mlijeko.

Majčino mlijeko je „krivo“ što volimo hranu bogatu masnoćama, zaključak je Marka Titgemajera iz kelnskog Instituta za istraživanje metabolizma Maks Plank.

Pod uticajem majčinog mlijeka snažno reagujemo na hranu bogatu ugljenim hidratima i mastima i smatramo je posebno zadovoljavajućom zbog toga što je ključna za preživljavanje.

Osim u majčinom mlijeku, u prirodi nema hrane koja je istovremeno tako bogata i masnoćama i ugljenim hidratima, napominju naučnici.

Tim stručnjaka pokazao je i da masna hrana i hrana bogata ugljenim hidratima aktiviraju u mozgu oslobađanje dopamina, odgovornog za osjećaj zadovoljstva, a kombinacija ove dve vrste hrane pojačava taj efekat zadovoljstva potiskujući osjećaj sitosti.

“To je razlog i zašto ne prestajemo da jedemo i kad smo siti” – kaže Titgemajer. A taj osjećaj zadovoljstva neke ljude dovodi gotovo do zavisnosti od nezdrave hrane kao što su čips ili slatkiši.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Cell Metabolism.

avaz.ba

Objavio/la na 08:55. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-