Sud u Strazburu osudio Britaniju

Evropski sud za ljudska prava je osudio danas Veliku Britaniju za kršenje ljudskih prava zbog masovnog nadzora informacija bez pružanja odgovarajućih obezbjeđenja za zaštitu privatnosti.

Slučaj su Evropskom sudu za ljudska prva predale nevladine organizacije i organizacije za odbranu ljudskih prava poslije otkrića bivšeg saradnika američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Edvarda Snoudena o strategiji masovnog nadzora komunikacija koje su sprovodile američka i britanska vlada, prenosi Beta.

Prema Evropskom sudu, masovnim prisluškivanjem komunikacija i mjerama preduzetim za prikupljanje podataka preko interneta prekršen je čl. 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima, vezan za poštovanje privatnog i porodičnog života.

Sigurnosne mjere oko izbora podataka za ispitivanje su bile “neadekvatne”, navodi se u odluci Suda.

Sud je našao i da je prekršen i čl. 10 Konvencije zbog “nedovoljnih garancija obezbijeđenih za povjerljive novinarske informacije”.

Prema dokumentima koje je 2013. otkrio Edvard Snouden, britanska obavještajna služba glavni je akter u nadzoru svjetskih komunikacija.

Snouden se sada nalazi u Rusiji, gdje je dobio privremeni političkli azil.

Objavio/la na 13:04. Objavljeno u Priča dana. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-