Solomonovi biseri mudrosti

Kad je Solomon sišao s planine, nakon dočeka izlaska sunca, ljudi, okupljeni u podnožju, su rekli:

– Ti si izvor inspiracije za nas. Tvoje riječi preobražavaju srca. Tvoja mudrost prosvjetljuje um. Čeznemo da te čujemo. Reci nam: Ko smo mi?

On se nasmiješio i rekao:

– Vi ste svjetlost svijeta. Vi ste zvijezde. Vi ste hram istine. Svako od vas je svemir. Uronite um u srce, pitajte svoje srce, slušajte kroz svoju ljubav. Blaženi su oni koji znaju jezik Boga.

– U čemu je smisao života?

– Život je put, cilj i nagrada. Život je ples ljubavi. Vaša misija je da procvjetate. Postojati – je veliki dar ovome svijetu. Vaš život je istorija svemira. I zato je život ljepši od svih teorija. Odnosite se prema svom životu kao prema prazniku, jer život je vrijedan sam po sebi. Život se sastoji od sadašnjosti. Smisao sadašnjosti je biti u sadašnjosti.

– Zašto nas bijede proganjaju?

– Ono što se sije, to se i bere. Nesreća je vaš izbor. Siromaštvo je stvorenje čovjeka. Gorčina je plod neznanja. Optužujući, gubite snagu, te žudeći gubite sreću. Probudite se, jer siromašan je taj ko nije svjestan sebe. Onaj ko nije našao unutar sebe kraljevstvo Božje je beskućnik. Siromašan postaje taj ko uprazno gubi vrijeme. Ne pretvarajte život u životarenje. Ne dopustite da ljudska masa uništi vašu dušu. Nek bogatstvo ne bude vaše prokletstvo.

– Kako možemo prevladati nesreće?

– Ne krivite sebe. Jer ste božanstveni. Ne upoređujte i ne odvajajte. Zahvaljujte se na svemu. Radujte se, jer radost stvara čuda. Volite sebe, jer tako ko voli sebe, voli sve. Blagoslovite opasnosti jer hrabri dostižu blaženstva. Molite se u radosti – i nesreća će vas zaobilaziti. Molite se, ali ne cjenjkajte se s Bogom. I pamtite, pohvala je najbolja molitva, sreća je najbolja hrana za dušu.

– Kako doći do sreće?

– Srećan je onaj ko je pun ljubavi, srećan je onaj ko se zahvaljuje. Srećan je onaj ko je smiren. Srećan je onaj ko je pronašao raj u sebi. Srećan je onaj ko daje s radošću i onaj ko prima darove s radošću. Srećan je onaj ko traži. Srećan je onaj ko se probudio. Srećan je onaj ko sluša glas Boga. Srećan je onaj ko ispunjava svoju misiju. Srećan je onaj ko je spoznao jedinstvo. Srećan je onaj ko je spoznao ukus kontemplacije Boga. Srećan je onaj koji je u harmoniji. Srećan je onaj ko je uočio ljepotu svijeta. Srećan je onaj ko se otvorio Suncu. Srećan je onaj ko teče poput rijeke. Srećan je onaj ko je spreman prihvatiti sreću. Srećan je onaj ko je mudar i ko je spoznao samog sebe. Srećan je onaj ko je pronašao zadovoljstvo u sebi. Srećan je onaj ko hvali život.  Srećan je onaj ko je slobodan. Srećan je onaj ko oprašta.

– U čemu je tajna obilja?

– Vaš život je najveće blago u riznici Božjoj. I Bog je dragulj ljudskog srca. Bogatstvo u nama je neiscrpno, a obilje oko nas je bezgranično. Svijet je bogat toliko da svi mogu postati bogati. Dakle, što više dajete, to više dobijate. Sreća stoji na pragu vaše kuće. Otvorite se izobilju. Pretvarajte sve u zlato života. Blažen je onaj ko je pronašao blago u sebi.

– Kako živjeti u svjetlu?

– Pijte iz svakog trenutka života, jer neproživljen život stvara tugu. I pamtite: što je unutra, to je i vani. Tama svijeta je od tame u srcu. Sreća je izlazak Sunca. Kontemplacija o Bogu je rastvaranje u svjetlu. Prosvjetljenje je sjaj hiljadu sunaca. Blažen je onaj ko teži za svijetlom.

– Kako pronaći harmoniju?

– Živite jednostavno. Ne škodite nikome. Ne zavidite. Neka vas sumnje čiste, a ne donose nasilje. Posvetite život prekrasnom. Budite kreativni za kreativnost, a ne za prepoznavanje. Odnosite se prema svojim bližnjima kao prema otkrovenjima. Promijenite prošlost, zaboravivši na nju. Donosite novo u svijet. Napunite tijelo ljubavlju. Postanite energija ljubavi, jer ljubav nadahnjuje sve. Gdje je ljubav, tamo je Bog.

– Kako postići savršenstvo života?

– Srećan mijenja mnoge. Nesrećni ostaju robovi, jer sreća voli slobodu. Zaista, radost je tamo gdje je sloboda. Postignite umijeće sreće. Otvorite se prema svijetu i svijet će se otvoriti za vas. Odbacujući opoziciju, postajete vladar.

I, gledajući sve s ljubavlju, Solomon je dodao – ali još mnogo toga će vam otvoriti tišina … Samo budite što jeste!

Živite u harmoniji! Budite što jeste!
(Izvor: cluber.com)

Objavio/la na 09:00. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-