Bošković: Brod ‘Jadran’ ostaje u Crnoj Gori

Školski brod Jadran ostaće u Crnoj Gori i ploviti pod njenom zastavom, poručeno je iz Tivta sa proslave 85 godina tog jedrenjaka, školskog broda na kojem su se obučavale mnoge generacije mornara.

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković je na ceremoniji obilježavanja godišnjice Jadrana upriličenoj na jedrenjaku usidrenom u Tivtu, saopštio da je crnogorska vlada “izdvojila značajna sredstva” za remont Jadrana kako bi školski brod “ponovo zasvijetlio u najljepšem ruhu”.

“Upravo je to bio zalog za budućnost, zalog da ovaj brod plovi i da bude svima na usluzi, u Crnoj Gori. Naša projekcija je da ovaj brod otvorimo i građanima i turistima, a u tome smo uspjeli jer je Jadran samo za 24 sata na Danu otvorenih vrata obišlo skoro 2.000 ljudi”, poručio je Bošković, prenosi RSE.

Hrvatska želi da preuzme Jadran jer smatra da je školski brod dio neriješene sukcesije vojne imovine između Hrvatske i Crne Gore, a čija ukupna vrijednost prelazi milijardu dolara.

Vlada Hrvatske je u maju ove godine uputila protestnu notu Crnoj Gori zbog međunarodnog krstarenja Jadrana.

Spor oko školskog broda Jadran je nastao jer Hrvatska svoje pravo nad jedrenjakom temelji na činjenici da je brod, koji je bio u sastavu Ratne mornarice bivše JNA, svoju bazu imao u ratnoj luci Lora u Splitu.

Međutim, kako je nakon izbijanja rata u SFRJ postignut dogovor da se naoružanje i vojne instalacije koje su se na početku sukoba našle na teritoriji pojedinih republika mogu smatrati i vlasništvom tih republika, tako je i školski brod Jadran, koji se u tom trenutku zatekao na remontu u tivatskom Arsenalu, ostao u posjedu Crne Gore.

Iz crnogorskog Ministarstva odbrane više puta su ponovili da je Jadran crnogorski, da neće dozvoliti da ovaj brod bude tačka sporenja dvije države, ali i da će štititi sopstvene interese.

Spekulacije su stizale i dotle da je kompromis da Jadran plovi pod zastavom NATO, budući da su obje zemlje članice Alijanse, ali takva informacija nikada nije potvrđena ni sa crnogorske, ni sa hrvatske strane.

Objavio/la na 11:17. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-