Umro istaknuti izraelski mirovni aktivista

Uri Avneri, istaknuti izraelski mirovni aktivista, jedan od prvih koji se zalagao za osnivanje nezavisne Palestine još prije sedam decenija, novinar i bivši poslanik, preminuo je danas u 94. godini, prenosi Beta.

Iako se u mladosti borio u Irgunu, tajnoj miliciji prije stvaranja Izraela, kasnije se okrenuo ljevici i 40 godina bio urednik liberalnog nedjeljnika Haolam Haze, podsećaju izraelski mediji.

On je ocjenjivao da su njegove ideje postigle jasnu pobjedu teoretski, ali da su u praksi poražene politički.

Tokom rata u Libanu 1982. godine, ubacio se u okupirani Bejrut da razgovara s tadašnjim neprijateljem Izraela, vođom Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Jaserom Arafatom, navodi AP.

On je tvrdio da je palestinska država jedini put da se osigura mir za demokratski Izrael s jevrejskom većinom.

U svojim memoarima na hebrejskom jeziku “Optimistički”, Avneri je naveo da je u mladosti naučio da razlika između borca za slobodu i teroriste zavisi od perspektive.

“Rat me je potpuno ubijedio da postoji palestinski narod i da mir mora biti postignut prvenstveno sa njima. Da bi se to postiglo, mora da se uspostavi palestinska nacionalna država”, pisao je Avneri, prenosi Beta.

Poslednju kolumnu koju je napisao, počeo je ovako:

“Prije godinu, imao sam prijateljsku raspravu s Arielom Šaronom.

Rekao sam mu: Prije svega sam Izraelac, a tek onda sam Jevrejin.

On je odgovorio: Ja sam prije svega Jevrejin, a tek nakon toga Izraelac!

To može izgledati kao apstraktna rasprava, ali u stvarnosti, to je pitanje koje leži u srži svih naših osnovnih problema. To je jezgra krize koja sada razbija Izrael.“

Objavio/la na 12:12. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-