U EU više žena nego muškaraca

U svim zemljama Evropske unije žene žive duže od muškaraca, a broj pripadnica ljepšeg pola premašuje broj muškaraca, pokazuje najnovije istraživanje Eurostata, piše današnja Politika.

Kako se navodi u studiji evropskog statističkog biroa, na 100 muškaraca dolazi 105 žena, a najveća disproporcija je u Letoniji, gdje živi čak 18 odsto žena više nego muškaraca, i u Estoniji, gdje na 100 muškaraca dolazi 113 žena.

Očekivani životni vijek žena u EU je 83,3 godine, dok je prosječni vijek muškarca 77,9 godina – iako postoje velike kontinentalne razlike. Primjera radi, pripadnice nježnijeg pola u Letoniji i Litvaniji žive cijelu deceniju duže od muškaraca, dok dame u Danskoj, Irskoj, Švedskoj i Holandiji žive četiri godine duže od muškaraca.

Pored toga što žene duže žive, one ranije napuštaju roditeljski dom, kasnije se zapošljavaju i preuzimaju brigu o djeci i domaćinstvu.

Poslove u domaćinstvu najviše dijele parovi u Švedskoj i Sloveniji.

Kada je riječ o kuvanju, evropski statističari su izračunali da se 80 odsto žena i svega trećina muškaraca svakodnevno bavi spremanjem hrane.

U kuhinju najmanje zalaze Grci i Italijani, tek svaki deseti, u poređenju sa 50 odsto Šveđana.

Statistika koja brojkama slika zdravlje Evropljana svjedoči da su nezdrave navike češće kod muškaraca – četvrtina muškaraca i svega 16 odsto žena svakodnevno drži zapaljenu cigaretu, a najveći broj pušača živi na Kipru i u Austriji.

Zloćudni tumori, infarkti i moždani udar najčešći su uzroci smrti u EU, a od njih češće umiru muškarci.

Podaci o profesionalnom životu pokazuju da žene u prosjeku dobijaju prvi posao u 23. godini – godinu dana kasnije od muškaraca, a odlaze u penziju sa 58,8 godina, odnosno godinu dana ranije od muškaraca.

Navodi se i da su u EU svega 33 odsto menadžera žene. Najveći broj menadžerki živi u Letoniji (47 odsto), a najmanje u Luksemburgu (18 odsto).

Objavio/la na 11:20. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-