Naučnici otkrili koliko brzo odumiru ćelije u tijelu

Naučnici su otkrili da smrt putuje u beskrajnim talasima kroz ćelije koje se kreću 30 mikrometara (0,03 milimetara) u minutu, piše u novoj studiji sistemskih biologa Ksijanrui Čenga i Džejmsa Ferela sa Univerziteta Stanford, objavljenoj u magazinu Science, prenosi sputniknews.com.
Programirana smrt ćelija neophodna je za čišćenje tijela od nepotrebnih ili štetnih ćelija, kao što su one koje su zaražene virusima.

Takođe, pomaže pri oblikovanju organa i drugih osobina u razvoju fetusa.

“Ponekad naše ćelije umiru kad stvarno ne želimo, kao kod neurodegenerativnih bolesti. I ponekad naše ćelije ne umiru kad zaista želimo, kao kod karcinoma”, kaže Džejms Ferel, profesor hemijske i sistemske biologije i biohemije na Stanfordu.

Ovo otkriće biće korišćeno za dalji razvoj medicinskih saznanja iz ove oblasti, bilo kod ćelija raka koje treba ubiti, bilo kod pacijenata sa Alchajmerovom bolesti gdje treba spriječiti odumiranje ćelija.

Objavio/la na 13:09. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-