Albanska mafija jedna od najjačih na svijetu

Među pet najjačih i najopasnijih mafijaških organizacija na svijetu spada albanska mafija, koja ima tendenciju da zauzme i više mjesto na toj “zloglasnoj lestvici”.

Na prvom mjestu još uvijek se nalazi meksički narko-kartel kao najopasnija mafijaška organizacija na svijetu, na drugom Kumovi i porodice italijanske mafije.

Na trećem mjestu su ruski kriminalci, američki gangsteri i ulične bande nalaze se na četvrtom mjestu, a posebno su jake Latino bande povezane sa meksičkim kartelima.

Albanska mafija nalazi se na petom mjestu, a ogranke ima širom svijeta i sarađuju sa svim organizacijama koje prodaju drogu, piše Blic.

Kako se navodi, teritorijalno su jako raspršeni, aktivni su u Evropi, ali i na ogromnom području koje se proteže od Sjeverne i Južne Amerike, pa sve do Kine.

Albanska mafija poznata je po specifičnoj kombinaciji stroge unutrašnje discipline, klanske strukture i brakova unutar klanova, što smanjuje mogućnost razbijanja organizacije spolja i povećava povezanost i solidarnost unutar grupe, piše list.

U izvještajima Vikiliksa potvrđena je njihova povezanost sa političarima u brojnim zemljama, a pojedini analitičari spekulišu da je sama mafija jača od službene Tirane, jer imaju uticaj na politiku i pravosuđe, kao i vlastitu naoružanu “policiju” koja čuva plantaže droge.

Objavio/la na 16:44. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-