Sir star 3200 godina pronađen u egipatskom ćupu

Naučnici kažu da je tvrda bjeličasta supstanca koja je hiljadama godina stajala u polomljenom ćupu ispod egipatskog pustinjskog pijeska “verovatno najstariji arheološki čvrsti ostatak sira ikada pronađen”.

Arheolozi su do otkrića došli dok su raščišćavali pijesak oko grobnice iz vremena 19. dinastije faraona, u Sakari, ogromnoj nekropoli antičkog Memfisa. Grobnica Ptamesa, gradonačelnika antičkog Memfisa, otkrivena je najpre 1885. godine, ali je progutao pijesak, pa je ponovo pronađena 2010. godine, prenosi Beta.

Bjeličasta masa je pronađena tokom iskopavanja između 2013. i 2014. godine, zajedno s tkaninom koja je možda bila korišćena da prekrije posudu, a možda da očuva njen sadržaj, navedeno je u istraživanju objavljenom u časopisu Analitikal kemistri (Analytical Chemistry). Sir star 3.200 godina je bio napravljen od mješavine kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka.

“Bio je izložen hiljadama ciklusa hidratacije i dehidratacije zbog kiša i izlivanja Nila, a veoma alkalno okruženje je transformisalo sve masti i nije bilo moguće koristiti konvencionalne tehnike”, rekao je vodeći naučnik u istraživanju Enriko Greko.

Pravljenje sira je prikazano na zidnim slikama u grobnicama starih Egipćana počevši od 2.000 godine prije nove ere. Takođe, istraživanje iz 2012. godine je pokazalo da najraniji dokazi o pravljenju sira u sjevernoj Evropi sežu do šestog milenijuma prije nove ere.

Ranije pronađeni ostaci sireva su obično bili pripisivani prirodno fermentisanom mlijeku poput jogurta ili kefira, ali otkriće u Sakari nije pokazalo nikakve tragove proteina iz prirodne fermentacije mlijeka, rekao je Greko.

“Zbog toga možemo reći da je ovo najstariji tvrdi sir pronađen do danas”, naveo je on.

Postoji malo podataka o tome kako je taj konkretni sir pravljen, ali je “bilo neophodno razviti posebnu tehnologiju i procedure koje ranije nisu postojale”.

Među značajnim otkrićima istraživanja su i naznake bakterije koja potencijalno može da izazove smrtonosnu bolest brucelozu, koja se dobija konzumiranjem nepasterizovanih mliječnih proizvoda. Ako se to potvrdi, biće “prvi direktni biomolekularni dokaz” postojanja te bolesti u doba faraona.

Greko kaže da je bruceloza identifikovana u starom Egiptu po efektima na kostima mumija.

Objavio/la na 14:08. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-