Egipat pojačao kontrolu nad internetom

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al Sisi potpisao je danas Zakon kojim se pojačava kontrola nad internetom u toj zemlji.

Zakon o “sajber kriminalu” omogućava vlastima da preko pravosuđa narede blokadu internet stranica koje predstavljaju prijetnju po egipatsku nacionalnu bezbjednost ili ekonomiju.

Administrator ili urednik stranica sa sličnim sadržajem sada se suočava sa zatvorskom kaznom i novčanom kaznom.

Zakon je jedan od niza mjera na koje se žale organizacije za zaštitu ljudskih prava da ograničavaju slobodu govora na internet, prenosi Srna.

Poslanici egipatskog parlamenta prošlog mjeseca su odobrili drugi zakon koji odobrava Vrhovnom savjetu za regulaciju medija da nadzire korisnike društvenih mreža.

Prema tom zakonu, koji Sisi tek treba da odobri, ljudi čiji profili na društvenim medijima imaju više od 5.000 pratilaca mogu biti stavljeni pod nadzor.

Savjet će moći da suspenduje ili blokira bilo koji lični profil na kojem se objavljuju ili emituju lažne vesti te informacije kojima se podstiče “na kršenje zakona, nasilje ili mržnju”.

Objavio/la na 17:33. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-