SOS Mediterane: Brodovi ne pomažu migrantima

ilustracija

Evropska nevladina organizacija SOS Mediterane (Mediterranee), čiji je brod “Akivarijus” svojevremeno izazvao diplomatski spor u Evropi oko imigracije, saopštila je danas da su migranti rekli spasiocima da je nekoliko brodova prošlo pored njih na Sredozemnom moru, a da im nisu pomogli.

Organizacija je navela da posade brodova možda nijesu voljne da spašavaju migrante zbog “visokog rizika da budu zaglavljeni bez omogućenog bezbjednog mjesta” usled nedavnog odbijanja Italije i Malte da dopuste brodovima sa migrantima da pristanu u njihove luke.

Brod “Akvarijus” preuzeo u petak 141 osobu u vodama kod obale Libije, navela je agencija AP, prenosi Beta.

“Akvarijus” je u junu danima bio zaglavljen u blizini obale Sicilije sa više od 600 migranata, pošto je Italija i Malta nijesu dozvolile brodu da pristane u neku njihovu luku. Španija je nakon toga prihvatila migrante sa broda te francuske nevladine organizacije.

Evropska komisija i Vlada Španije, zemlje koja je ove godine postala prvo mjesto ulaska migranata u EU, zamijenivši Italiju, naglasili da je važno da se poveća saradnja sa svim afričkim zemljama porijekla migranata, i tranzitnim afričkim zemljama da bi se dalje razvio njihov kapacitet upravljanja granicama i rješavanja glavnog uzroka migracija.

Objavio/la na 15:26. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-