Идентитетски жиг: Статус ништице у хрватском амбису зла!

Министарство одбране Црне Горе, које је прво у ланцу одговорности за скандалозно слање црногорског официра на прославу зла у сусједној Хрватског, јавило се саопштењем којим је само демонстрирало дубину амбиса у себи!

За учешће официра на безобразном “Дану побједе” Хрватске свакако морају морално одговарати сви који су такву одлуку донијели. Не само министри одбране и дипломатије, већ и њихов надређени- предсједник Владе Црне Горе.

Јер, нема сумње да су сви они заједнички учествовали у акцији- “Хајдемо бацити Црну Гору лицем у блато”, што је за последицу имало- тешке негативне последице, и то по друштво у цјелини.

Министар предпочитава славље над погинулима и прогнанима?

У том притупом саопштењу Министарства одбране Црне Горе, између осталог се каже сљедеће:

“Црна Гора је,…, данас окренута сигурној европској будућности… Црна Гора не жели никад више да бије туђе битке… Све друго су најобичније инсинуације, које углавном долазе од оних који су и тада, као и данас, покушавали да ламентирају над судбином погинулих и прогнаних, и да политички профитирају на њиховој несрећи”.

Дакле, дотично министарство сматра да је “ламентирање над судбином погинулих и прогнаних” у “функцији нечијег политичког профита”?! Да би употребљени термин “ламентирати” био јаснији, он се “преводи” као: оплакивати, жалити, јадиковати, тужити, кукати, нарицати…

Елем, свима је јасно да је жаљење и оплакивање жртава злочиначке акције “Олуја” у Црној Гори имало цивилизацијску конотацију коју, у својој неадекватности, не види чудни министар војног ресора.

Управо зато, неизоставно се намеће сљедеће питање: Да ли је Министарство одбране Црне Горе уопште свјесно да је послало официра на прославу злочина? Да је то било нечасно мјесто- гдје се десило организовано славље над трагичним судбинама погинулих и протјераних цивила?

Јер факт је да “Олуја” није замишљена као “ослободилачка војна акција”, већ је у самом старту имала за циљ етничко чишћење, пљачку и рушење кућа, стамбених и вјерских објеката, с намјером да се избјегли цивили не би имали гдје вратити.

Управо зато, у контексту догођеног, све изгледа сулудо! Jер испада да нас министар одбране Црне Горе убјеђује да је прослава трагедије логичнија и природнија од жаљења и оправданог оплакивања жртава непатвореног зла?! Лудило, зар не?

А ко зна, можда министар одбране има обичај да на саучешћима и сахранама по Црној Гори пјева, док други плачу, жале и лелечу, ко то зна?!

Наравно, успут се може поставити питање- a какав је политички профит имало црногорско руководство од слања свог официра на славље поводом годишњице бруталног злочина у Хрватској?

Oдговор на њега је прост, црногорски режим је слањем официра на мјесто слављења злочина политички профитирао кроз- државну бруку Црне Горе, као и самоунижење себе и народа.

Славље: усташке заставе, покличи и пјесме, нацистички поздрави?

На каквом је слављу у Книну присуствовао црногорски официр, најбоље се види по усташким заставама, покличима, пјесмама, нацистичким поздравима и блокирањима улица, које су пратиле тај скуп, а што су пренијели хрватски медији.

Хрватски званичници су се немушто ограђивали од тога, али им је шамар ударен одмах сјутрадан- током прославе “Дана побједе” у Глини. Од тога славља хрватско руководство се није оградило.

А средства информисања су о том скупу извјештавали овако: “Годишњица војно- полицијске акције Олуја, највећег егзодуса Срба од Другог свјетског рата, обиљежена је у Глини с усташким обиљежјима.

Врхунац је био концерт Марка Перковића Томпсона, који је наступ започео пјесмом “Бојна Чавоглаве” и усташким поздравом “За дом спремни”.

На штандовима су се продавале продавале мајице и шалови с усташком симболиком, а и бројни учесници носили су мајице с натписом “За дом спремни”. Програм у Глини, укључујући и Томпсонов концерт, водио је Велимир Бујанец, неонациста, екстремни десничар и, како наводе хрватски медији- осуђени дилер дроге.”

Све ово, ако гледамо слику у цјелости, наводи на закључак да је Министарство одбране Црне Горе било не само на прослави злочина “Олује”, већ и на прослављању комплетног злочина НДХ, јер је тамошњи скуп све то везао у један чвор, који је дао печат “дјелу”, а не јадни организатори.

Савезници, у алијанси или у паранојама?

А црногорски војни министар у саопштењу каже да је слање официра био знак добросусједства “према блиској и пријатељској Хрватској, уз то и савезничкој земљи у НАТО-у.”

И тада искрсавају логична питања таквом министру војном Црне Горе:

Ако сте савезници по НАТО, ко вас тјера да будете савезници у прослави злочина хрватске државе према разним народима, од НДХ до дана данашњега?

Да ли схватате да тиме подилазите Хрватској, која чак ни џелате црногорских резервиста, и других страдалника који су черечени и заклани у злогласној Лори- не жели осудити, већ их третира као хероје?

Да ли разумијете да учешће званичника Црне Горе на таквим бизарним прославама значи танцевање по костима хиљада жртава, међу којима су и макасакрирани мученици никшићко- шавничке групе заробљеника из Лоре?

И, зашто уопште учествујете у хрватским паранојама и неадекватностимa, којима граница нема?

Ако министар војни ово не схвата, тада је логично што не жели да види, и уопште не може да разумије бесконачни револт православних Срба и Црногораца у Црној Гори, и изван ње, због срамног слања официра на хрватску прославу зла.

А зар није логичније било да тај исти црногорски официр, на дан хрватске бруке, положи вијенац испред Лоре, или га пусти у сплитско море у које су трупови из те тамнице бацани?

Тaко би слављеницима нешто напоменуо, oцртао им трагове бизарног “чојства и храбре борбе”, принципјелности и људскости- које немају!

Па чак, да је не тај дан црногорски официр официјално послат у клозет, да тамо проведе вријеме док се држе говори “на прослави Дана побједе”, то би био много часнији и знаковитији потез, а не овако!

Пуцањ у пројектовани идентитет

Учестовање на Балу вампира у Хрватској, као последицу ће имати распад обликовања новог државног и националног идентитета, којег је у свом новом мандату најављивао садашњи предсједник Црне Горе.

Препознатљивост не чине само језик, религија, историја, култура, већ и знаковити поступци државе и народа.

А очигледно је да присуство црногорског официра на прослави злочиначке, антихеројске и антицивилизацијске акције под називом “Олуја”, представља пуцањ у сопствени идентитет.

Континуирано подлизивање злочину и злочинцима, и све то- у име државе, у перспективи сaмо може обликовати државни одраз у виду ништице.

То чак није шамар самоме себи, већ- одсијецање главе сопственој личности, све са именом и презименом!

А колико сјутра- можемо имати нове, сличне примјере нечојства и нејунаштва, са даљим љуљањем сопственог државног и националног идентитета, како оног стварног, тако и пројектованог.

Све до његовог коначног разваљивања, лако предвидљивог краха и претварања у статус- гњиде, гдје ће од таквог индентитетског модела сви бјежати као од губе!

Objavio/la na 16:50. Objavljeno u Blog. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 komentara za “Идентитетски жиг: Статус ништице у хрватском амбису зла!”

  1. Saglasan sam da je slanje crnogorskog oficira na proslovi “Oluje” neprimjereno, degutantno, poltronski, beetički.. Jer iako je “Oluja” imala legitimitet kao akcija osobađanja okupiranih teritorija, taj legitimitet je izgubljen počinjenim zločinima, pogotovo onim nad civilima, te etničkim čišćenjem.
    Međutim, dok je Crna Gora i crnogorsko rukovodstvo politički, vojno i propagandno podržavalo tzv. Srpsku krajinu, uspostavljenu zločinima, terorom, etničkim ćišćenjem još širih razmjera(bilo je protjerano svo nesrpsko stanovništvo sa područja Srpske Krajine, takođe su ubijeni hiljada civila…) onda je svako suprostavljanje takvom činu podrške Crne Gore i crnogorskog rukovodstva proglašavano najvećim izdajstvom.
    Što se tiče ovog desničara “osuđenog zbog droge”, naš glavni junak tada je bio Arkan, okorjeli kriminalac i saradnik svi mogućih službi, tako da…

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-