I ove godine Britanci broje leptire

Britanija i ove godine organizuje akciju Velikog brojanja leptira čiji cilj je da doprinese procjeni stanja životne sredine.

Pozivaju se dobrovoljci da posvete 15 minuta vremena u prebrojavanju raznih vrsta leptira.

Na vebsajtu organizatora ponuđena je šema po kojoj mogu da kategorizuju lepitre, a postoji i aplikacija koju mogu da preuzmu i zatim da svoje nalaze proslijede onlajn.

Ova godišnja akcija organizacije za očuvanje leptira Butterfly Conservation počela je 2010. godine i organizatori navode da je to postao najveći projekat nadgledanja leptira na svijetu. Više od 60.000 dobrovoljaca učestvovalo je u akciji prebrojavanja leptira prošle godine.

Akciju podržavaju poznate ličnosti među kojima i Dejvid Atenboro, britanski prirodnjak i autor naučnih TV programa, prenosi Beta.

Kako se navodi na vebsajtu organizatora, leptiri reaguju vrlo brzo na promjene okruženja zbog čega su odličan indikator biodiverziteta. Smanjenje broja leptira predstavlja “rano upozorenje” za gubitak drugih živih vrsta, i doprinosi identifikaciji ugroženih vrsta.

Akcija traje od 20. jula do 12. avgusta.

Objavio/la na 12:45. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-