CG: Izbjegavati kupanje na neuređenim kupalištima i ušću Bojane

Turistima na crnogorskom primorju savjetovano je da se ne kupaju na kupalištima koja nisu uređena i nemaju spasilačku službu, kao i na ušću rijeke Bojane u Јadransko more, jer postoji opasnost od jakih struja i naglih promjena dubina, navodi se u zajedničkom saopštenju Јavnog preduzeća Morsko dobro i Crvenog krsta Crne Gore.

“Јake struje i veliki talasi na području Velike plaže i Ade Bojane u Ulcinju zahtijevaju da kupači budu posebno obazrivi”, istaknuto je u saopštenju.

Posjetiocima plaža i turistima koji odmaraju na primorju preporučeno je da zbog svoje bezbjednosti i ugodnog boravka poštuju pravila ponašanja, te im je ukazano da je fatalna kombinacija kupanja i konzumiranja alkohola.

Iz Morskog dobra i Crvenog krsta su naveli da su uređena kupališta organizovana i da pružaju sve neophodne uslove kupačima i turistima, a da je jedan od uslova i organizacija spasilačke službe, koja podrazumijeva angažovanje spasioca sa važećom legitimacijom za spašavanje na vodi.

“Kupanje na drugim djelovima obale nije preporučljivo”, napominju u zajedničkom saopštenju.

Јavno preduzeće Morsko dobro i Crveni krst Crne Gore ističu da kupači moraju da vode računa o svojoj bezbjednosti, iako su na svim uređenim kupalištima na crnogorskom primorju prisutni spasioci na vodi.

Crveni krst Crne Gore, koji je zadužen za program spasilaštva na vodi, savjetovao je kupačima da odmah napuste vodu ako su na spasilačkim kulama istaknute crvene zastavice.

Kupačima je savjetovano i da ne skaču u vodu ako ne poznaju dno koje može biti pliće nego što se misli ili na dnu može biti opasan predmet, da najmanje sat vremena nakon obilnog obroka ne ulaze u vodu, da se ne udaljavaju previše od obale.

Objavio/la na 09:43. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-