Svjetski dan sladoleda

Danas se širom svijeta obilježava svjetski dan sladoleda. Prvi recepti za ovaj slatkiš potiču još iz drevne Kine gdje je bio običaj da se na dvoru miješaju led, mlijeko, u Rimu je jedna od omiljenih poslastica bila mješavina leda i snijega sa različitim vrstama usitnjenog voća.

Evropljani su za ovu poslasticu saznali malo kasnije, tek u 17. vijeku i to od Arapa koji su na Sicilijanskom dvoru naučili Italijane kako da zamrznu slatki krem što je u to vrijeme bilo potpuno nevjerovatno. Kruže legende da ga je Engleski kralj Čarls Drugi toliko obožavao da je platio veliku sumu novca svom kuvaru da bi ovaj recept držao u tajnosti.

Iako je sve do 18. vijeka bio poslastica rezervisana samo za više slojeve, masovna proizvodnja sladoleda počinje u 19. vijeku kada se pojavila prva mašina za pravljenje sladoleda, međutim dostupni su bili samo neki oblici i ukusi. Tek razvojem tehnologija javljaju se novi ukusi i oblici kao što su sladoled u kornetu ili štapiću koji su i danas najbrže osveženje mnogih ljudi u ljetnjim danima.

Prvi kornet ili kako su je tad nazivali „jestiva čašica za sladoled“ izmislio je poslastičar sa Vol Strita, Italo Marićoni, a prvi sladoled na štapiću osmislio je vlasnik jedne poslastičarnice u Ajovi, Kris Nelson. Njega je na ovaj korak inspirisao dječak koji je došao u poslastičarnicu i nije mogao da se odluči da li želi sladoled ili čokoladu pa je on spojio ove dvije dječije omiljene poslastice i napravio sladoled na štapiću prekriven čokoladom, prenosi Danas.

Svjetski dan sladoleda ustanovio je Ronald Regan za vrijeme svoje vladavine, i od tada ga svake godine obilježavaju mnogi zaljubljenici u ovaj slatkiš.

Onaj ko želi da proba sladoled od listića 23-karatnog zlata i kavijara moraće za ovaj užitak da izdvoji oko 1.000 dolara što je ujedno i najskuplji sladoled na svijetu.

Najčudnija kombinacija ukusa za sladoled pravi se u Japanu i sadrži komadiće živog konjskog mesa, a u Italiji toliko njeguju tradiciju ove poslastice da su osnovali Univerzitet sladoleda.

Istraživanja sprovedena među uživaocima u ovom slatkišu pokazuju da je i pored mnogobrojnih ukusa i preliva koji su vremenom nastali i dalje omiljen sladoled od vanile, dok se kao preliv najviše koriste jagoda i čokolada.

Objavio/la na 11:25. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-