Austrija ukida testove za vozačku dozvolu na turskom jeziku

Kandidati za vozačke dozvole u Austriji uskoro neće moći da polažu teorijski dio ispita na turskom jeziku kao što je do sada moglo, izjavio je austrijski ministar saobraćaja Norbert Hofer koji je odluku opravdao zabrinutošću prema procesu integracije stranaca.

Od 299.687 ispita za vozačke dozvole prošle godine, 3.631 ispit je bio na turskom, što predstavlja 1,2 odsto, prenosi Beta.

U Austriji živi oko 360.000 osoba turskog porijekla, od kojih 117.000 s turskim državljanstvom.

Hofer, iz desničarske populističke antiimigrantske Slobodarske partije Austrije (FPO) koja je ušla u koaliciju s konzervativcima kancelara Sebastijana Kurca, rekao je da ta nova mjera stupa na snagu 2019. godine.

Austrijski ministar je opravdao mjeru i uštedom novca, jer svaki dodatni strani jezik podrazumijeva troškove koje on smatra neopravdanim.

Ispiti za vozačke dozvole na turskom jeziku uvedeni su 1998. godine i zasnivali su se na dobroj volji austrijskih vlasti, rekao je Hofer i dodao da je znanje njemačkog jezika jedan od ključnih uslova integracije stranaca.

Objavio/la na 19:44. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-