NATO o izjavi Trampa o Crnoj Gori

Visoki zvaničnik NATO podsjetio je danas SAD da imaju obavezu poštovanja principa uzajamne odbrane u slučaju agresije jedne od članica Alijanse, jer je američki predsjednik Donald Tramp nedavno iznio sumnje o slučaju Crne Gore.

“Klauzula kolektivne odbrane NATO, član 5 (Povelje) je bezuslovna i kao od armiranog betona. To znači da napad na jednu našu članicu predstavlja napad na sve nas”, rekao je Frans presu neimenovani visoki zvaničnik Alijanse, prenosi Beta.

Zvaničnik je dodao da je Tramp jasno rekao na nedavnom samitu u Briselu da su SAD u potpunosti posvećene prema obavezama u NATO i da je savez jak.

Tramp je u izjavi emitovanoj u utorak uveče doveo u pitanje uzajamnu odbranu članica ukoliko je jedna od njih napadnuta.

Američki predsjednik je rekao da je “Crna Gora vrlo mala zemlja s vrlo jakim i agresivnim ljudima”, čija bi agresivnost mogla da izazove treći svjetski rat.

Crna Gora je u proljeće 2017. godine postala 29. zemlja članica NATO.

Vlada Crne Gore je, reagujući na Trampovu izjavu, saopštila da je ponosna na svoju tradiciju i mirnodopsku politiku i da Crna Gora doprinosi miru i stabilnosti u Evropi i u čitavom svijetu.

Frans pres je podsjetio da je Tramp već imao “neprijatan odnos” prema Crnoj Gori na svom prvom samitu NATO u maju 2017. godine kada je odgurnuo crnogorskog premijera Duška Markovića kako bi stao u prvi red ispred kamera.

Objavio/la na 20:24. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-