Torinski pokrov je falsifikat?

Najnovija visokotehnološka forenzička studija krvi na Torinskom pokrovu, za koje hrišćani vjeruju da je u njega bio zamotan Isus, pokazala je da je vrlo vjerovatno srednjovekovna krivotvorina.

Rezultati istrage najmodernijim tehnologijama analize uzoraka krvnih mrlja (BPA), u kojoj su naučnici koristili dobrovoljca i lutku, objavljeni su u časopisu Journal of Forensic Sciences.

Rimokatolička crkva još nije zauzela konačan stav prema autentičnosti tkanine koja nosi sliku, obrnutu kao fotografski negativ, čovjeka čije povrede upućuju na raspeće. Prikazuje prednju i zadnju stranu bradatog čovjeka, s prekrštenim rukama na grudima. Na njoj su mrlje koje liče na tragove krvi po nadlanicama, stopalima i bokovima, prenosi Hina.

Tkanina se nalazi u posebnom odjeljku u torinskoj katedrali, gdje je rijetko izložena javnosti.

Skeptici su tkaninu proglasili majstorskom srednjovekovnom krivotvorinom, a testovi iz 1988. utvrdili su da potiče između 1260. i 1390, ali njihova tačnost je dovedena u pitanje zbog mnogobrojnih pokušaja restauracije.

Korišćenjem specifičnih instrumenata, studija je pokazala kako smjer i ponašanje krvi koja teče nije u skladu s dokazima.

“Kad je dobrovoljac bio u različitim pozama, smjer kretanja krvi po tijelu nikada se nije slagao s tkaninom”, naglašeno je u studiji. “Pretpostavljajući da su crvene mrlje na Torinskom pokrovu krv od povreda raspećem, rezultati eksperimenata demonstrirali su da različiti smjerovi kretanja krvi iz različitih djelova tijela nisu konzistentni jedni s drugima”, stoji u zaključku studije.

Istorija Torinskog pokrova dugačka je i kontroverzna. Prvi put se pojavilo na Bliskom istoku i u Francuskoj, a kasnije ga je savojska dinastija donijela u Torino 1578. godine. Godine 1983. bivši kralj Umberto II ostavio je tkaninu papi Jovanu Pavlu.

Tkanina je skoro bila i uništena kad je 1997. požar zahvatio kapelu Guarini torinske katedrale gdje je bila čuvana. Jedan vatrogasac rizikovao je život kako bi je spasio.

Objavio/la na 12:09. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-