Pronađen hleb star 14.000 godina

Na arheološkom nalazištu u sjeveroistočnom Jordanu otkriveni su djelimično ugljenisani ostaci beskvasnog hleba koji su ispekli lovci-sakupljači prije 14.400 godina.

To je najstariji do danas pronađeni neposredan dokaz o hlebu koji prethodi počecima poljoprivrede, i to za gotovo 4.000 godina. Nalazi ukazuju na to da je proizvodnja hleba zasnovana na divljim žitaricama možda podstakla lovce-sakupljače na uzgoj žitarica, koji je doprinio nastanku poljoprivredne revolucije u razdoblju neolita, objavio je portal Science Alert, prenosi index.hr.

Grupa naučnika sa Univerziteta u Kopenhagenu, Univerziteta u Londonu i Univerziteta Kembridž analizirala je ostatke hrane s 14.400 godina starog nalazišta lovaca-sakupljača iz vremena natufijske kulture, nalazišta poznatog pod nazivom Shubayqa 1, smještenog u Crnoj pustinji u sjeveroistočnom Jordanu. Rezultati koji su objavljeni prije nekoliko dana u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences predstavljaju najstariji empirijski dokaz proizvodnje hleba.

Arheobotaničarka sa Univerziteta u Kopenhagenu Amaia Aranz Otaegi rekla je da je prisutnost stotina ostataka ugljenisane hrane na ognjištima nalazišta njevjerovatan pronalazak koji nam je između ostalog dao uvid u 14.000 godina staru praksu proizvodnje hrane.

Dvadeset i četiri ostataka analiziranih u istraživanju pokazali su da su se divlji preci domistifikovanih žitarica poput ječma, prapšenice i zobi mljeli, prosijavali i mijesili prije nego što bi se ispekli. Ti ostaci vrlo su slični beskvasnom hlebu pronađenom na nekoliko neolitskih i rimskih nalazišta u Evropi i Turskoj. Sada znamo da su se namirnice slične hlebu pekle mnogo prije razvoja poljoprivrede. Sada je potrebno utvrditi da li je proizvodnja i konzumacija hleba uticala na pojavu uzgoja bilja i sveukupnog pripitomljavanja.

Arheolog sa Univerziteta u Kopenhagenu Tobajas Rihter, koji je predvodio iskopavanja na nalazištu Shubayqa 1 u Jordanu, objasnio je da je beskvasni hleb pronađen na nalazištu dosad najstariji zabilježeni dokaz proizvodnje hleba, koji pokazuje da je priprema hleba postojala puno prije pripitomljavanja biljaka.

Ugljenisani ostaci hrane analizirani su u laboratoriji Univerziteta u Londonu. Analizu je sprovela doktorandica Lara Gonzalez Karatero s tamošnjeg Instituta za arheologiju, inače stručnjakinja za praistorijski hleb. Ona je utvrdila da identifikacija hleba i ostalih proizvoda od žitarica u arheologiji nije precizna. Takođe je priznala da je njen tim uspostavio novi skup kriterijuma za identifikaciju beskvasnog hleba, tijesta i kaše kao arheološki zabilježenih proizvoda. Na kraju je izjavila da je njen tim pomoću skenirajućeg elektronskog mikroskopa uspio da identifikuje mikrostrukture i čestice svakog ugljenisanog ostatka hrane, prenosi Science Alert.

Objavio/la na 11:58. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-