EU kaznila Gugl 4,3 milijarde eura

Evropska unija će danas kazniti američku kompaniju Gugl sa oko 4,3 milijarde eura zbog korišćenja njenog operativnog sistema android za blokiranje rivala, javlja agencija Blumberg pozivajući se na neimenovani izvor upoznat sa odlukom EU.

To će, kako ocjenjuje njujorška agencija, biti nova rekordna kazna za kršenje pravila konkurencije.

Izrečenom kaznom će se staviti tačka na istragu koju je EU pokrenula povodom ugovora koje je Gugl sklopio sa proizvođačima telefona i operaterima mobilnih mreža.

Kazna Evropske komisije će premašiti prošlogodišnju rekordnu kaznu od 2,4 milijarde eura, koja je izrečena nakon istrage pokrenute zbog Guglovog favorizovanja sopstvenih usluga za onlajn kupovinu.

Evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margret Vestager će na današnjoj konferenciji za novinare saopštiti odluku o kazni Guglu, saopštila je EK.

Evropski regulator bi mogao kazniti kompaniju iznosom koji je jednak 10 odsto njenih godišnjih prihoda, odnosno sa oko 11,1 milijardi dolara, prenose mediji.

Objavio/la na 11:34. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-